Новини от Пловдив » България » Адвокатите с остра декларация: Защо Сарафов мълчи за Нотариуса и Пепи Еврото
България Важно Мнения Пловдив Пловдив Важно Съд и Прокуратура

Адвокатите с остра декларация: Защо Сарафов мълчи за Нотариуса и Пепи Еврото

Борислав Сарафов

Общото събрание на адвокатите от страната излезе с декларация, в която изказва безпокойство, възмущение и нетърпимост към публично изнесените в последните седмици данни за кръговете на Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото. В декларацията се заявява и възмущението от „пълното насрещно бездействие на прокуратурата“.

Адвокати от шест колегии вече настояха в отделна декларация за незабавно разследване по повод изнесени данни около Мартин Божанов. Този призив отправиха представители на адвокатските колегии от Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Смолян.

Адвокатите допълват, че са силно обезпокоени от изнесените данни за нерегламентирано влияние, политически и олигархични зависимости във върховете на съдебната власт и опитите за осъществяване на поръчково паралелно правосъдие.

Ако са верни публично изнесените факти за натиск и изнудване на магистрати, и твърденията за срастване на висши магистрати с престъпността, както и такива за бездействие на прокуратурата, трябва да се предприеме незабавно наказателно преследване на виновните лица, смятат адвокатите и считат за странно пълното мълчание на и.ф. главен прокурор по тези скандални разкрития.

В декларацията се допълва, че още по-обезпокоителни са твърденията, че „тези две групи вероятно са подкрепяни и от висши политици“.

Адвокатите искат прокуратурата и Висшия съдебен съвет да действат своевременно и безкомпромисно, да се разследват твърденията за натиск и заплахите към съдии, както и да бъде сезиран специалният прокурор за разследване на главния прокурор, който да започне самостоятелно разследване. Проверка на сайта на ВКС, където се публикува информация за постъпилите сигнали към ad hoc прокурора показва, че през 2024 г. към февруари месец са постъпили две такива, към и.ф. Борислав Сарафов.

Общото събрание на адвокатите призовава и адвокатските съвети в страната да проверят обстойно изнесените данни за възможно участие на адвокати в тези престъпни схеми на влияние и при необходимост да образуват служебно дисциплинарни преписки и да повдигнат дисциплинарни обвинения. Също така и ако инcтитyции, opгaнизaции и граждани разполагат с информация за неправомерни действия на адвокати да сезират съответните адвокатски колегии, зa дa бъдe aнгaжиpaнa диcциплинapнaтa oтгoвopнocт нa aдвoĸaтитe в paмĸитe нa дaвнocтния cpoĸ.

Декларацията на адвокатите завършва с цитат от съдия Галина Захарова, председател на ВКС, с която напълно се солидаризират: „Паралелно правосъдие не може да има, правосъдието е едно, другото е престъпление!“/ПП

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...