Новини от Пловдив » България » Анонимен дари 1 млн. лв. на Софийския университет
България Важно Образование

Анонимен дари 1 млн. лв. на Софийския университет

Софийски университет
Софийски университет

Един милион лева дари на Стопанския факултет на Софийския университет бивш негов възпитаник. Дарителят е пожелал да остане анонимен.

Парите ще бъдат използвани за стипендии на студенти и ученици. Това е най-голямото дарение получавано досега от Стопанския факултет.

Малко преди Коледа един от възпитаниците на Стопанския факултет от първите випуски през 90-те години се обадил и казал, че иска да направи дарение. Учудването било голямо, когато станало ясно, че парите са един милион лева. Верен на християнския принцип, че едната ръка не трябва да знае какво прави другата, дарителят пожелал да остане анонимен, съобщи БНТ.

„Аз се запознах с колегата, който е завършил преди мен, той е изключително алтруистично настроен, никакво тщестлавие няма в неговата постъпка и въпреки, че лично исках да го помоля и го помолих той да се представи, той каза, че за него е най-важно, че е направил този личен акт на дарение“, разказа деканът на Стопанския факултет на Софийския университет доц. Атанас Георгиев.

Дарението отива изцяло за стипендии. Те ще са от по 400 лева и ще се дават пред следващите десет години. 15 от тях ще са за социално-слаби студенти с успех над 5. Шест ще бъдат за студенти с висок успех над 5.50.

Десет стипендии ще отидат за Софийската математическа гимназия. И още пет за училища, партньори на факултета. Дарението постъпва във факултета чрез Сдружението на завършилите Стопанския факултет.

„Много бяхме трогнати, много сме му задължени, което е също отговорност за нас да се съобразим с волята му“, заяви заместник-председателят на Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ доц. Деян Радев.

Студентите вече знаят за новите стипендии и казват, че ще кандидатстват.

„Смятам, че стипендията е още един стимул да се представям по-добре“, сподели третокурсничката Ивана Коренчева.

„Бих си набавял учебни материали, също така бих спонсорирал някои дейности, които са свързани отново с моето обучение като извънкласни дейности“, каза пърчокурсникът Георги Михайлов.

Тук често получават дарения от бивши възпитаници и от фирми- това са стипендии, менторство и дори нова зала. Но никой досега не е дарявал толкова голяма сума.

„Това всъщност е най- голямото единично дарение, то е така символно, бих казал и моята лична надежда и на моите колеги е, че такова дарение ще ангажира и други дарители тоест този пример, който виждаме от други страни как студентите като завършат, като успеят искат да дадат обратно на обществото и на общността, от която идват надявам се, че ще вдъхновим и такъв тип ефект“, каза още доц. Атанас Георгиев.

И още нещо. Стипендиите ще бъдат индексирани с движението на инфлацията, така че дарителят ще добавя още пари към тези един милион лева./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...