Новини от Пловдив » България » България в челните 10 държави, забавили решения на Европейския съд по правата на човека
България Важно Общество Съд и Прокуратура

България в челните 10 държави, забавили решения на Европейския съд по правата на човека

ЕСПЧ Снимка: Уикипедия

България има над 180 решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) „в процес на изпълнение“, страната ни е и в челната статистика на държави, забавили изпълнения с над 10 г. Належащо е в страната ни да има уредба за цялостно изпълнение на решенията на ЕСПЧ. Това посочват от министерството на правосъдието.

Така ще се изпълни условието за по-добрата защита на правата на българските граждани и намаляването на осъдителните решения срещу страната.

Решението предвижда да има национален механизъм на две нива – политическо и експертно, с участието и на трите власти. Обмисля се и Съвет, в който ще участват министри, представители на съдебната и на законодателната власт и той ще отговаря за изпълнението на решенията на ЕСПЧ.

Това стана ясно на междинна конференция за представяне на напредъка по проект „Засилване на националния капацитет за изпълнение на решенията на ЕСПЧ“, чието финализиране предстои. Проектът се изпълнява от правителствени агенти от дирекция „Процесуално представителство на Република България пред ЕСПЧ“ в Министерството на правосъдието.

В рамките на проекта се работи и по преодоляване на проблемите за ефективна защита на правата на уязвимите групи, свързани с продължаващата реформа в институциите за деца с увреждания, осигуряването на тяхното независимо представителство пред институциите. За пример бе дадено делото „Ненчева и други срещу България“. Търсят се и решения по проблемите от групата дела „Йорданова и други срещу България“ – изземване или премахване на жилища без преценка за пропорционалност на мярката.

Към момента в България е нормативно уреден начинът на изплащане на присъдените от ЕСПЧ обезщетения – с решение на Министерския съвет, а в процесуалните закони решението на ЕСПЧ е основание за възобновяване на дела.

Д-р Борислав Ганчев – началникът на политическия кабинет на министъра на правосъдието, подчерта, че още в началото на проекта първата голяма крачка бе направена с въвеждането на дисциплината „Права на човека“ като задължителна за студентите юристи.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...