Новини от Пловдив » Важно » ЕС и НАТО нямат решения и планове за изпращане на войски в Украйна
Важно Войната в Украйна Свят

ЕС и НАТО нямат решения и планове за изпращане на войски в Украйна

ЕС и НАТО нямат решения и планове за изпращане на войски в Украйна.

На равнище ЕС няма решение за изпращане в Украйна на войски, включително пехота, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан със снощните изявления на френския президент Еманюел Макрон.

Говорителят приветства обявената от френския президент коалиция за доставка на ракети с голям обсег и посочи, че Украйна има нужда от такова оръжие. Доставки на оръжие от държави извън ЕС се обсъжда, европейските страни решават дали общият бюджет може да покрива подобни разходи, допълни той.

Видовете военна подкрепа за Украйна са суверенно решение на държавите от ЕС, каза говорителят. ЕС прие решение да подкрепи Украйна с всичко необходимо, за да спечели тя войната, в която се отбранява срещу руското нападение. Държавите от ЕС потвърдиха това решение многократно. Само част от оказваната помощ преминава през равнището на ЕС, поясни той. Оказваната двустранна помощ се преценява от държавите в ЕС, тяхна е оценката с какво най-добре могат да подкрепят Украйна, обобщи говорителят.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че военният съюз няма планове да изпраща бойни подразделения в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Столтенберг каза, че „съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна. Ние правим това от 2014 г. и я засилихме след пълномащабната инвазия. Няма обаче планове за разполагане на бойни подразделения на НАТО на място в Украйна“.

Въпреки че изключи предприемането на военни действия от страна на НАТО, Столтенберг заяви пред АП, че „това е война на агресия от страна на Русия срещу Украйна, която откровено нарушава международните закони. Съгласно международните закони Украйна, разбира се, има правото на самоотбрана и ние имаме правото да ги подкрепяме в отстояването на това право“.

Алиансът НАТО предоставя на Украйна само несмъртоносна помощ и подкрепа като медицински консумативи, униформи и зимна екипировка, но някои членове изпращат оръжия и боеприпаси на двустранен принцип или групово, посочва АП. Всяко решение за изпращане на войски ще изисква единодушна подкрепа от всички страни членки.

Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини каза, че Словакия няма да разполага войски в Украйна.

Чешкият премиер Петър Фиала отказа да коментира, преди да замине за Париж и каза, че лидерите се срещат, за да обсъдят възможните варианти, но подчерта, че „Чешката република със сигурност не иска да изпраща войниците си в Украйна“.

Унгария няма да изпраща оръжия или войски в Украйна и тази позиция е „твърда“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

„Чуваме и виждаме новините за снощната среща в Париж. Позицията на Унгария е ясна и твърда като скала: не сме готови да изпратим нито оръжия, нито войски в Украйна“, се казва в изявлението на Сиярто.

Френският президент Еманюел Макрон вчера каза, че изпращането на западни войски на място в Украйна не бива да бъде „изключвано“ в бъдеще./ПловдивПрес

Още новини по темата

Кремъл: Изпращане войски на НАТО в Украйна ще означава конфликт Русия – НАТО

Президентът Радев: Тестват общественото мнение за пращане на войски в Украйна

Макрон: Изпращането на западни войски в Украйна не бива да се изключва

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...