Новини от Пловдив » Важно » Макрон: Изпращането на западни войски в Украйна не бива да се изключва
Важно Войната в Украйна Мнения Свят

Макрон: Изпращането на западни войски в Украйна не бива да се изключва

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон

Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще. Това заяви френският президент Еманюел Макрон след края международна конференция в подкрепа на украинската държава в Париж.

Той обаче уточни, че на този етап няма консенсус за подобно решение, предаде АФП. Няколко европейски държави, включително Франция, подкрепят идеята Европейският съюз да купува боеприпаси, произведени извън Европа. Във френската столица се събраха 20 европейски лидери, за да обсъдят подкрепата за Киев.

Срещата беше свикана спешно от президента Макрон, заради „ескалацията на руската агресия през последните няколко седмици”.

„Тази вечер всичко беше обсъдено свободно и директно. Днес нямаше консенсус за изпращане на войски на терен по начин, който да е официален, приет и одобрен. Но по отношение на динамиката нищо не бива да се изключва“, каза Макрон.

„Ще направим всичко, за да не може Русия да спечели тази война. Убедени сме, че поражението на Русия е необходимо за сигурността и стабилността в Европа”, заяви държавният глава на Франция.

Още в началото на войната на Русия срещу Украйна силно се настояваше НАТО и ЕС ако не да изпратят войски, то поне да осигурят украинското небе, да предоставят защита по въздух. Това обаче не се случи. И днес виждаме, че руските въздушни атаки продължават всеки ден. Хиляди украинци – включително много цивилни, бяха убити от Русия именно след атаки по въздух.

Емануел Макрон каза по-рано, когато откри конференцията в Елисейския дворец, че съюзниците на Украйна трябва да засилят своята подкрепа, тъй като войната навлезе в третата си година.

„Видяхме втвърдяване от страна на Русия, особено през последните няколко месеца“, каза Макрон.

Той каза, че това се е проявило в смъртта на 16 февруари в ареста на главния опонент на президента Владимир Путин Алексей Навални, но също и във втвърдяването на позициите на Русия на фронтовата линия, където планира „нови атаки“.

Макрон каза, че е необходим „скок“ от страна на Запада в неговия подход, който „отчита трансформацията на заплахата от военна и стратегическа гледна точка“.

Конференцията сигнализира желанието на Макрон да се представи като европейски защитник на каузата на Украйна на фона на нарастващите страхове, че американската подкрепа може да намалее през следващите месеци.

„Заедно трябва да гарантираме, че Путин не може да унищожи нашите постижения и да не може да разшири агресията си към други нации“, каза украинският президент Володимир Зеленски в кратко видеообръщение към конференцията.

Зеленски каза, че лидерите в Европа са осъзнали „колко опасна“ е войната за „цяла Европа“.

„Мисля, че те разбраха, че Путин ще продължи тази война“, каза той.

Австрийският канцлер Карл Нехамер в свое изявление настоя при провеждането на преговори за Украйна да присъства и Русия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...