Новини от Пловдив » Важно » Русия забрани износа на бензин за половин година
Важно Войната в Украйна Свят

Русия забрани износа на бензин за половин година

Кремъл
Кремъл

Русия въвежда 6-месечна забрана върху износа на бензин от 1 март, съобщи „Ройтерс“.

Целта е да поддържа цените стабилни на фона на нарастващото търсене от потребителите и фермерите и да позволи издържането на рафинериите в страната – вторият по големина износител на петрол в света.

Забраната беше потвърдена от говорител на вицепремиера Александър Новак – основният служител на президента Владимир Путин за огромния енергиен сектор на Русия.

По информация на анонимен източник премиерът Михаил Мишустин е одобрил забраната, след като Новак я е предложил в писмо от 21 февруари. Друг източник уточнява, че решението е взето, но указът все още не е издаден.

„За да се компенсира прекомерното търсене на петролни продукти, е необходимо да се предприемат мерки за подпомагане на стабилизирането на цените на вътрешния пазар“, отбелязва Новак в предложението си.

Вътрешните цени на бензина са чувствителни за шофьорите и фермерите в Русия – най-големият износител на пшеница в света – преди президентските избори на 15-17 март. През последните месеци някои руски рафинерии бяха засегнати от украински атаки с дронове.

Русия и Украйна взаимно започнаха да нанасят удари по енергийната си инфраструктура в опит да прекъснат линиите за доставки и логистиката и да сломят бойния дух на опонентите си, докато търсят предимство в двегодишната война.

Износът на петрол, петролни продукти и газ е най-големият за Русия и възлиза на 1,9 трилиона долара, което го прави основен източник на приходи в чуждестранна валута за икономиката ѝ. Той гарантира, че Москва има място на върха на глобалната енергийна политика.

Кремъл работи със Саудитска Арабия – най-големият износител на петрол в света, за поддържане на цените високи като част от по-широката група ОПЕК+, която включва Организацията на страните износителки на петрол и ключови съюзници.

Русия доброволно започна да намалява износа си на петрол и горива с 500 000 барела дневно през първото тримесечие като част от усилията на ОПЕК+ за подкрепа на цените.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...