Новини от Пловдив » България » Удължиха с месец забраната за износ на инсулин
България Важно Здраве

Удължиха с месец забраната за износ на инсулин

Удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец – от 1-ви до 31-ви март. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, предава NOVA.

Здравните власти прибягват към тази мярка за четвърти път в опит да намалят дефицита на този тип лекарства, които са жизненоважни за около 80 хил. диабетици у нас.

„Драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена“, заяви здравният министър проф. Христо Хинков, който коментира сигналите за липсващи инсулинови лекарства в аптечната мрежа на много места в страната.

Зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов подчерта, че ведомството системно, регулярно и много задълбочено следи проблемите и процесите в българския фармацевтичен пазар.

„Всяко едно решение, което вземаме, е основано на данни, проверки и доказателства. Освен това във втората половина на всеки месец правим тематични проверки с колегите от ИАЛ и РЗИ – по аптеките в различните региони какво липсва, какво има и къде точно има недостиг. От началото на годината, за месец януари има подадени три сигнала за липсващ инсулин, в Стара Загора и Плевен. За февруари сигналите са само два – в Перник и от пловдивското село Ягодово“, обяви той.

По думите му до 23 февруари резултатите показват, че в страната има три инсулинови продукта, които са „със забавяне, отказ или нерегулирани доставки в две трети от всички области“. „Можем да обобщим, че голямата част от основните инсулинови продукти са налични в достатъчни количества. Това е доказано от броя на сигналите, които сме получили през изминалия месец“, подчерта Гетов. „За други 5 инсулинови препарата също се наблюдават нерегулярни доставки. Данните за всички останали лекарства са пренебрежимо малки“, допълни зам.-министърът.

От министерството на здравеопазването бяха категорични, че са осигурени медикаментите за всички нуждаещи се от инсулин за период от три месеца. Те посочиха, че проблемът с липсата на инсулин в аптеките, идва от недостатъчно добрата работа на търговците на едро. Те не снабдявали всички аптеки, които са се обърнали към тях и не поддържали достатъчно количества от лекарствата. Освен това задържали количества, очаквайки изтичането на забраната за износа им, за да могат да бъдат продадени в чужбина.

Последва реакция от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства. В позиция до NOVA те обясниха, че техните заявки не се изпълняват на 100%, поради което не могат да поддържат търсените от диабетиците количества. А за пациентите важна остава единствено наличността на рафта в аптеките.

„В последните седмици и месеци чуваме непрекъснато, че количества има достатъчно – а в същото време няма“, каза Елисавета Котова от Асоциацията на децата с диабет.

А че забраната не действа и са нужни още мерки – смятат и други по веригата.

„Едно мога да бъда категорична от гледна точна на паралелните дистрибутори – те не са изнесени, те са в България. Не сме против забраните, когато помагат на хората – в случая имаме една безпринципна забрана обаче, на фона на работеща система”, заяви Боряна Маринкова, изп. директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Сега в ръцете на депутатите в Народното събрание е да се заемат с по-трайна мярка срещу недостига и на инсулин. Предложението на министерството е да променят формулата за изчисляване на недостиг на лекарства и вдигнат прага от 65% на 100%.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...