Новини от Пловдив » Важно » Всеки десети учител и всеки пети директор са на пенсионна възраст
България Важно Образование

Всеки десети учител и всеки пети директор са на пенсионна възраст

Професията на учителя в България е със спорен рейтинг и застаряващ ефект, се казва в позиция на синдикат „Образование“ към КТ „Подрепа“, разпратена до медиите. От работещите във всички видове училища учители, по информация от МОН, почти 10%/9,38/ са работещи пенсионери или в пенсионна възраст. При учителите в детски градини, тази тенденция надвишава 15%, пише още синдикатът.

От градовете разбираемо на на първо място е София-град с 876 учители в пенсионна възраст и 1613 учители, работещи пенсионери. Втори в тази класация е регион Варна със 157 учители в пенсионна възраст и 249 работещи учители, вече пенсионери. На трето място е Стара Загора, съответно със 105 работещи и 164 вече пенсионирани и работещи учители. Пловдив също се включва успешно в този кастинг с 240 работещи и пенсионирани вече учители.
Общо всички учители и директори в България са 95 574.

При директорите на училища ситуацията е още по-драматична. Близо 20% /19,4/ са работещите пенсионери или директори работещи в пенсионна възраст, като 155 са директорите в пенсионна възраст и 299 са работещите директори, вече пенсионери.

В момента образователната система е в режим на провеждане на директорски конкурси, като кандидатите за директори на училища намаляват, което е трайна тенденция.

От обявените 276 училища в 33 интесът е нулев – няма кандидати, а в останалите кандидатстват общо 415 учители, като това прави средно 1,5 кандидати за 1 директорско място.

Тези конкурси ще бъдат провеждани, като комисиите за избор на директори ще се структурират без участието учители, директори и техните синдикати, което прави безкрайно спорна експертизата в тях.

Скандално е и участието на представители на Обществения съвет, без никакъв ценз или педагогическо образование, което е по-скоро обидно към бъдещите лидери на образователни институции.

Според 90,1% от участниците в националното изследване на Синдикат „Образование“ връщането на изискване за концепция за стратегическо управление на институцията за период от три години, която беше изисквана преди 25 години, е грешка, лишена е от експертна логика, пише председателят на синдиката д-р Юлиян Попов.

Възнагражденията на учители и директори на нива 125% над средната брутна заплата за страната не успяват да събудят интереса у младите учители, поради брутално нарасналите задължения към педагогическите специалисти и честите препоръки и обвинения на много институции и родители и техните организации, към педагозите.

Докато учителят не получи инструментите за дисциплина в клас и свобода в своята работа, историческото доверие и вяра в неговия труд, младите няма да остават в системата, а средната възраст на така наречените, незнайно защо педагогически специалисти, ще чупи всички психологически граници, се казва още в позицията.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...