Новини от Пловдив » България » Денков: ГЕРБ от вчера радикално променя набелязаните приоритети
България Важно Мнения Политика

Денков: ГЕРБ от вчера радикално променя набелязаните приоритети

Николай Денков

„Предложението на ГЕРБ от вчера радикално променя приоритетите, набелязани от нас преди девет месеца. Вместо да продължим с усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове“, каза министър-председателят Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. „По същия начин както предлагат в техния меморандум в другите сфери на обществено политическия живот, ние ще приложим пропорционално с еднакво носене на отговорност, с право на вето, с всичко, което те предлагат и нов преглед на министрите“, заяви вчера Борисов. „Не приемаме такава подмяна на приоритетите. Нека изпълним задачите така, както са поставени и при условията, които договорихме преди девет месеца. Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в правосъдната система през следващите няколко месеца, след това сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред“, каза Денков. „Сега е нужна политическа смелост да направим следващите стъпки, както са набелязани в управленската и законодателната програма, върху които е съставено това правителство“, допълни премиерът.

Денков посочи още, че настоящето управление е било създадено със задачата „да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на Прехода. Това договорихме, това записахме в управленската и законодателната програма и за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел. Основен приоритет на това правителство е борбата с корупцията и правосъдна реформа, които да върнат чувството за справедливост на хората и да подобрят средата за бизнеса и за инвеститорите в България. Постигнахме много заедно с парламента през последните девет месеца. Променихме Конституцията и Закона за антикорупционната комисия, въведохме контрол върху действията главния прокурор, подготвихме промени на законите, свързани с Висшия съдебен съвет, така че да осигурим независимост от вътрешна намеса върху правосъдната система, но това не е достатъчно. За да има справедливост, а не бухалки, трябва да довършим задачата. Предстои избор на състава на Висшия съдебен съвет, на антикорупционната комисия и на ключови регулатори“, коментира министър-председателят.

„Последните разкрития за групите на Нотариуса и на Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса. Вместо да се борят с престъпността, организирани групи, с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и антикорупционната комисия“, каза още Денков.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...