Новини от Пловдив » Бизнес » Инж. Антон Гълъбов: С Южния обходен колектор Пловдив няма да става Венеция при дъжд
Бизнес Брестовица Важно Градът Интервю Мнения Пловдив Пловдив Важно Технологии

Инж. Антон Гълъбов: С Южния обходен колектор Пловдив няма да става Венеция при дъжд

инж. Антон Гълъбов, управител на ВиК - Пловдив
 • Няма да има драстично увеличение на цената на водата в Пловдив, тя и сега е сред най-ниските в България
 • Следим безкомпромисно качеството на водата в Пловдив
 • Решаваме проблема със слабото налягане по високите етажи
 • До края на лятото нов водопровод и в двете платна на „Васил Априлов“ до моста на УХТ
 • Правим всичко, за да пият чиста вода в Брестовица
 • Ще стабилизираме финансовото състояние на ВиК – Пловдив


Инж. Антон Гълъбов е специалист с над 30 години опит в сектора. Завършил е ВИАС със специалност „Хидромелиоративно строителство”. Бил е проектант в СЕП „Водно стопанство“, ръководител на експлоатационен район Пловдив, зам. – ръководител на „ПСОВ“ Пловдив към „ВиК“ ЕООД и ръководител на „Производствено – техническо направление“ ВиК ЕООД – Пловдив. Има дългогодишен опит в страната и чужбина като експерт „Водоснабдяване и канализация“. От края на ноември 2023 е управител на водното дружество под тепетата. Той пое поста управител на ВиК – Пловдив от инж. Огнян Кулишев, който бе отстранен заради незадоволително финансово управление и загуба на дружеството в размер на повече от 16 млн. лева.


Управителят на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов пред ПловдивПрес

За рубриката Студио ПловдивПрес с него разговаря Спас КУЗОВ

– Инж. Гълъбов, Вашият предшественик си отиде заради лошите финансови резултати. Смятате ли, че имате сили да изведете ВиК – Пловдив на печалба и в добро финансово състояние?

– ВиК – Пловдив е дружество с дълголетни традиции, както в доставянето на питейна и отвеждането на отпадните води, така и като финансова стабилност. Финансовото му положение сега е нещо временно, което се е появило в предишните две години. Смятам, че с екипа, който имаме, е напълно в нашите възможности да го стабилизираме финансово. И това ще стане, макар и не толкова бързо.

– За дълго ли сте тук или аварийно Ви поставиха, да спасявате положението?

– На този въпрос аз не бих могъл да отговоря, но по закон всеки управител е назначен до провеждането на конкурс. В момента тече такъв конкурс за избор на управител на дружеството. И до края на март или в началото на април ще има решение на нашия принципал – холдинга ВиК, кой ще е управител след провеждането на конкурса.

– Пловдивчани по високите етажи на блоковете нямат достатъчно налягане на водата. Защо така се получава?

Налягането не винаги е ниско. В пик часовете, когато консумацията на вода е много голяма, нашите абонати по високите етажи усещат това. Заради многото проекти, по които сега работим, се налага често да спираме водата или да намаляваме черпенето от нашите сондажни кладенци. Тоест намаляваме броя им, тъй като се налага. В бъдеще обаче, след реализацията на тези проекти, особено в район „Южен“, където най-често се усеща това понижено налягане по високите етажи, ще компенсираме недостига на питейна вода, както и налягането. Това е временно неудобство, което ще решим в най-близко бъдеще. Визирам най-вече изграждането на новия водопровод, който ще свързва Южния обходен колектор. Един централен водопровод  Ø 546 етернит, който ни създава доста сериозни проблеми, но след като бъде подменен, ще се подобри и налягането по високите етажи.

– С какво качество е в момента водата на Пловдив?

– Ние разполагаме с лабораторно-изпитателен комплекс, който е на много високо ниво, акредитиран е за всички видове дейности по отношение на питейните и отпадните води. Ежедневно се извършват проверки във всички точки, които имаме по мониторинга за качеството на питейните води. И сме абсолютно безкомпромисни в това отношение. Водата в Пловдив е с много добро качество, макар някои от нашите абонати да считат, че не е достатъчно вкусна. Това може би е така, но като химичен състав водата ни е с много добри показатели и дори препоръчвам на моите приятели, добре е поне една чаша вода от чешмата да се пие всеки ден. Най-добре е да се пие различна вода. Както обичам да казвам, човек не може да консумира непрекъснато едно и също нещо и да счита, че това е правилно. Пийте различна вода, за да сте здрави.

– Защо в Пловдив се образува толкова много котлен камък?

– Да, това наистина е проблем, но такава е твърдостта на водата от сондажните кладенци на Пловдив. Тя е доста голяма и това води до образуването на котлен камък. За съжаление процесът на неговото пречистване и много труден и ние не сме в състояние да изведем варовика от тази вода, той постъпва заедно със сондажите. Пловдивското езеро, от което черпим, е богато на варовиково съдържание. Но вече има достатъчно други защитни механизми. На пазара са достъпни всякакви филтри, които до известна степен могат да пречистят котления камък. Трябва да се знае, че той не е вреден за здравето. Няма пряка връзка между котления камък и бъбречните кризи. Неприятно е за домакините, че трябва по-често да го почистват.

– Ще поскъпва ли водата на Пловдив скоро, след като от началото на годината вече имаше увеличение?

– Както знаете, цената на водата се контролира от КЕВР въз основа на нашия бизнес план. Той вече е определен до 2026 година със съответните цени. Водата на Пловдив всяка година ще има някакъв ръст, но тя и засега е една от най-ниските цени в България и ще си остане така. Цената няма да се повишава с размерите, с които се повишава в други области на страната. Сегашното увеличение е с малко над 10 процента, то ще остане такова и за следващите години. Няма да има драстично увеличение на цената на водата в Пловдив. Ако ние изпълняваме нашия бизнес план и КЕВР го отчете, може да има и обратен процес, да бъде намалена. Това са максимални стойности, съобразени са с така наречената социална поносимост на цената на водата, и тя няма никога да бъде надвишена.

– Приключи ли сагата с улица „Петър Стоев“?

– Това е обект, който е част от големия инфраструктурен проект Южен обходен колектор. Той е по програма, финансира се с европейски средства, и ние много години се борихме за това да влезе в дневния ред и да има финансиране. Това вече е факт и тук искам много дебело да подчертая, че това е един от най-жизненоважните проекти за Пловдив. Защото, освен питейната вода, проблемът с отвеждането на всички води в града – дъждовни и отпадни, е много голям проблем. Имаме вече много модерна пречиствателна станция, но нямаме инфраструктура, която да отведе водата до нея. Този Южен обходен колектор ще разтовари като цяло града. Първата фаза на изграждането приключи в края на миналата година. Сега, до края на 2026, трябва да приключи втората фаза. Тоест пловдивчани трябва да бъдат заредени с още търпение. Имаме да изграждаме още малко повече от половината трасе. Но то вече няма да е в чертите на града, голяма част ще е извън. Малко търпение още и ще приключим и с улица „Петър Стоев“, и булевард „Южен“. След това трасетата минават в индустриални зони, през терени, които са нежилищни, на Министрество на земеделието, докато стигне до Пречиствателна станция. Важно е да кажа, че когато още го проектирахме, ние  знаехме, че ще има толкова трудности при изграждането, това изобщо не е лесен проект за изграждане. Ние даваме всичко, което е необходимо като организация, но все пак има и изпълнители, които са поели такъв ангажимент и отговорността си е тяхна.

– С какво ще подобри нещата за Пловдив този проект?

– Основното, което този проект цели е разтоварването на канализационната система на града. Той стартира от Пещерско шосе, минава през южните зони на града, през пробива „Модър-Царевец“, продължава по булевард „Александър Стамболийски“, след това през ЖК „Тракия“ в индустриалната му част и стига до Пречиствателна станция, като облекчава като цяло от западна посока кварталите, които преди това влизаха към централната градска част като канализация. Сега ще бъдат отвеждани от този нов колектор директно към Пречиствателна станция. Това е жизненоважно, защото знаете какво се случва в града при един проливен дъжд. А метеорологичните прогнози за следващите десетилетия са, че ние ставаме като тропиците, очакват се проливни валежи и буферно трябва да се поеме това огромно водно количество. И Южният обходен колектор ще има и тази функция. Освен това, той ще приема и води, които са от периферните на Пловдив населени места. Той има връзка с Марковския отводнителен канал, където при много високи нива на дъждове, отведената вода, която не може да постъпи в Пречиствателна станция Пловдив, ще бъде насочена в този Марковски колектор. Той е технически защитен от всякаква гледна точка, дори и от гледна точка на Пречиствателна станция. Проектът е много добър, но за това изпълнение се изискват доста усилия както от наша страна, така и голяма доза търпение от страна на пловдивчани. Това, което правим в момента, е много важно за града. Нещата ще са много по-добре, повече няма да се превръщаме във Венеция.

– Кои са другите най-важни инфраструктурни проекти?

Община Пловдив изпълнява други проекти, свързани с водоснабдяването и канализацията. Подмениха се водопроводите на улица „Петър Стоев“, в район „Северен“ на Брезовско шосе също се изгражда нова и модерна канализационна система. Това всичко ще допринесе за облекчаването на канализацията в града. Наблягам точно на тази тема, защото тя е много болна. Ако с водопровода ние засега се справяме достатъчно добре, канализационните ни системи са такива, че ВиК като дружество трудно може да направи нещо, за да ги няма тези наводнения. Това е съществуващ капацитет на канализацията.

– През лятото, в някои от старите квартали, „Съдийски“ например, не мирише много добре…

– Да, има го този момент. Това е заради бавния отток на водата. Тогава се появяват тези миризми. И пак стигаме до Южния обходен колектор, който ще направи по-бързо оттичането и така няма да се отделят миризми от канализационната мрежа.

– Проектът за вода от Въча, кога в обозримо бъдеще може да се реализира?

– Идеята за този проект е много стара. Във времето са правени много опити за рестартирането му. Сега също е на дневен ред. Това е бъдещето на водоснабдяването в южните части на България. Защото този водопровод трябва да захрани не само Пловдив, а също Хасковска област и да стигне до Свиленград. Това е мащабен проект от национално начение. И ще реши проблемите на още две области. Като цяло ще подобри качеството на питейната вода, всички знаем, че балканската вода е много по-вкусна и качествена. Пловдив един ден ще има такава вода. В момента върви предпроектно проучване. Защото по различни причини предишното беше прекратено и имаше доста възражения от техническите лица. Имаше забележки към идейния проект. Трябва да се помисли и как точно ще стане водоснабдяването на Пловдив, защото сега то е уредено с определена хидравлична картина на мрежата в града, която трябва да бъде съобразена с новото водоподаване, което е от съвсем различно място. Трябва да се реши и какъв статут ще имат помпените станции, които сега водоснабдяват града. След като бъде изградено новото съоръжение, те дали ще бъдат като резервни или част от тях ще останат в експлоатация. И ако те са резерв, трябва да се мисли за тяхното консервиране и съхраняване, тъй като един сондаж, ако го оставиш да не работи, той във времето си отива. Нещата не са елементарни, има доста решения, които трябва да се вземат. И аз мисля, че новото предпроектно проучване ще обхване генерално този проблем, за да може проектът да се доведе до успешен край.

– Ще издържи ли мрежата на гравитачната вода?

– Гравитачната вода си има определено налягане от денивелацията, но то може да се контролира. Така че това не е основен проблем. Основният проблем е мрежата като цяло. Тя е доста стара. Ние имаме малко над 55 процента етернитови мрежи. Това са тръби, които са произвеждани през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Аз ги наричам „набори“, защото съм на такава възраст. Трудно можем да разчитаме на тази мрежа в следващите десетилетия. Има национална програма за подмяната на всички стари тръбопроводи и в следващите десет години това е нещо, което задължително трябва да се случи, иначе рискуваме като цяло секторът водоснабдяване и канализация да работи нормално, говоря не само за Пловдив, а за цялата страна.

– Често ни се обаждат читатели със сигнали за аварии на „Васил Априлов“, след моста на УХТ в посока към „Шести септември“?

– Да, така е. Нас също много ни притеснява този проблем. Миналата година изработихме проект, който е съгласуван с община Пловдив и в момента подготвяме договор за съвместно действие. Когато е най-подходящо за изпълнение, за да не създаваме големи проблеми с трафика, ще се съобразим и другите големи проекти, по които се работи. Не мога да кажа точно кога, но се надявам, че до края на лятото ще подменим два водопровода там. Единият в едното платно, другият в другото, и двете платна на булевард „Васил Априлов“ ще бъдат с нови водопроводи и нова асфалтова настилка още тази година.

– Един от големите проблеми, които наследихте като директор, е кризата с водата на Брестовица. Докъде са там нещата?

Брестовица е населено място, което има над 4000 жители и ние сме готови да направим всичко възможно сегашното положение да се промени. В момента, заедно с община „Родопи“ сме предвидили терен, върху който да бъдат изградени нови водовземни съоръжения. Проучванията вече са направени. Изградени са и сондажните кладенци. Очакваме да получим строителното разрешение за изграждането на самата помпена станция. Успоредно с това, пак с община „Родопи“, сме направили ПУП-ове и парцеларни планове на довеждащите водопроводи към втората помпена станция, Брестовица има три помпени станции. Това е една от най-сложните водоснабдителни системи. До втората помпена станция има един напорен водопровод, който в момента чака строително разрешение и ще бъде проведен конкурс за избор на изпълнител. Втората част от „Брестовица – 2“ до „Брестовица – 3“, вододайните на селото, вече е проведен такъв конкурс и в най-близко време очакваме финансиране от страна на холдинг ВиК и ще стартираме и това изграждане. За решаване остава вътрешната водопроводна мрежа на селото, която също трябва да бъде подновена, тъй като цялата е с големи манганови отлагания и каквато и вода да подадем, тя няма как да остане чиста. С толкова стара мрежа е невъзможно. При аварийна ситуцаия например, когато се смени посоката на водата в самия водопровод, се отделят много големи количества полепнал манган по тръбите. Проблемът е, че още не е осигурено финансирането за вътрешната водопроводна мрежа, но се надявам, че в скоро време, заедно с Министерството на регионалното развитие, холдинг ВиК и община „Родопи“, решение ще бъде намерено. Проект на вътрешната мрежа вече е изработен, предстои осигуряването на средствата и стартиране на процедури за избор на изпълнител. Аз лично се надявам в следващите две години проблемът в Брестовица вече да бъде в историята.

– Колко пари са необходими за това?

– Ако трябва да разделим нещата на финансиране за изграждането на помпена станция, тръбопроводи, водоеми, пречиствателно съоръжение, което правим на „Брестовица – 2“ и вътрешната мрежа на селото. Но тя е с едно много натоварващо обстоятелство, там трябва да бъдат възстановени и всички улични настилки. А цените са съотносими, колкото струва водопроводът, торкова страва и настилката. Затова не мога да кажа точна цифра, която е нужна. Ако за довеждащия водопровод и помпената станция сме наясно, то за вътрешната мрежа все още не знаем крайната цифра. Но тя не е малка и не е по силите само на ВиК или само на община „Родопи“. Тук трябва да помогне и държавата. Друг начин няма. Но по проблема има пълно разбиране от всички и добро намерение ситуацията да се реши.

– Изясни ли се откъде водата в Брестовица се замърсява с манган?

– Ние създадохме експертна комисия, която включва трима професори от Минногеоложкия университет, от БАН и хидрогеолози, които са с доста стаж в областта си, както и един от професорите, който е специалист точно по отделянето на манган от водите, образуването му и пречистването. Този екип направи много обстойно проучване на целия процес и излезе с доклад през 2021 година. Там се обяснява какъв е генезисът, какви са краткосрочните мерки, които трябва да с епредприемат и какви са дългосрочните действия. Имаме абсолютно всеобхватен анализ на това какво е и какво трябва да се направи.

Специалистите доказаха, че водното огледало, което е съпътствало изграждането на минивеца, завиреният обем по-точно, е причината за бавното оттичане на водите в тази област. Оттам се  образуват гнилостни процеси в лонгозната растителност, а тези гнилостни процеси водят до манганообразуващи съединения, които са много близо разположени до нашите сондажи. Това на практика показва докладът на експертната комисия. Генезисът е от това водно огледало и решението на първо четене беше направата на дублиращи сондажи, които трябваше до две години и половина, с още половингодишен период на излизането на тяхната експлоатация, тъй като специалистите доказаха, че в тях също ще започне да навлиза манган. Вече тези дублиращи сондажи, от които подаваме вода, започват да се замърсяват, ние затова вече правим пречиствателно съоръжение там. За периода, в която ще изградим новото съоръжение с нов водоизточник, нови трасета, нова мрежа в селото, ще имаме възможността да пречистваме водата, която подаваме. Това вероятно ще е период от две години и ние трябва да сме готови за него, така че превантивно взимаме и такива мерки, изграждаме пречиствателното съоръжение. Като ВиК – Пловдив ние ще направим всичко възможно този проблем да бъде един път завинаги приключен.

– Няколко месеца сте начело на дружеството, направихте ли някакви кадрови промени?

– Да, разбира се, че съм направил. Във връзка с изграждането на управленски екип, който да посрещне задачите, възложени на дружеството.

– Каква е ситуацията с подземните води в „Капана“?

Този проблем не е от сега. Той е поне от пет години. За това време ние направихме много обследвания на цялата зона. Направихме много пробни изкопи, монтирахме устройства, които да следят и нашата мрежа и нищо до момента не говори за авария във водопроводната мрежа. За съжаление това са подземни води. С общината сме направили няколко разговора, имаме предложения за наемането на хидрогеолози, които да направят професионално обследване на подземните води, да се установи техният генезис, как да бъдат отведени – има възможност това да стане в нашата канализационна мрежа, за да няма такова насищане на ниските части на избените помещения с вода. Това е временното решение. За дългосрочното трябва да се произнесат специалистите, които да дадат насоки как могат тези подпочвени води да бъдат отведени, без да застрашават сградите, които с в тази зона. Аз лично много се надявах във всички наши обследвания да намерим авария. Защото това беше най-лесният вариант, отстраняваме я и няма проблем, но за съжаление това не е авария. В тази зона са сменени водопроводите с нови, полиетиленови, навсякъде при пробните изкопи не се открива теч от водопровода, нашите уреди също не показват такива течове. Твърдението, че това е вода, която изтича от наш водопровод не е базирано на нито едно доказателство. Много интересно ми стана, излезе такава информация в пресата, че имало остатъчен хлор във водата. Достатъчно е водата да мине през няколко метра земен филтър, за да не остане и грам остатъчен хлор. Абсолютно невъзможно е да има остатъчен хлор. Аз работя повече от 30 години в тази сфера. Взимали сме хиляди проби, няма начин в подпочвена вода да има остатъчен хлор. Подобно твърдение си обяснавам единствено с това, че се прави, за да отклони вниманието от реалния проблем, а той е в подпочвените води и трябва да се намери неговото решение. А не да се прехвърля отговорност. Никога не съм бил склонен по този начин да разсъждавам, подпочвените води не са дело на ВиК, ние не трябва да се занимаваме с тях. Но аз съм готов да дадем каквото е необходимо и като капацитет, във ВиК имаме такъв, и като всичко останало, за да се реши този проблем. Защото аз също съм част от този град и проблемите му са и мои.

– Професионално или политическо е Вашето назначение?

– Аз не съм член на партия. Работя повече от 30 години в тази сфера, от които 20 години във водоснабдителното дружество. Аз се чувствам човек, който разбира от тази работа, колкото и нескромно да звучи. И се старая да допринеса за това дружеството да бъде в добро техническо и финансово състояние. И хората в Пловдив и Пловдивска област да имат една добра водоснабдителна услуга. Сами преценете какво е моето назначение.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

 • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
 • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
 • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
 • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
 • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...