Новини от Пловдив » Градът » На сесията днес: Съветниците преразглеждат решението за заплатите си
Градът Общество Пловдив

На сесията днес: Съветниците преразглеждат решението за заплатите си

ПловдивПрес

Общинските съветници ще разглеждат днес отново решението за увеличаване на възнагражденията си до 3080 лева на месец, след като областният управител инж. Илия Зюмбилев го върна като незаконосъобразно. То е включено като извънредна точка в дневния ред на сесията на ОбС.

На предходната сесия на 15 февруари след приемането на бюджета на Пловдив, заплатата на кмета беше увеличена на 5500 лв., възнаграждението на председателя на Общинския съвет стана 4400 лв., а общинските съветници получават 70 на сто от парите на председателя.

Мотивът на областния управител е, че решението съществено противоречи на чл. 79 и чл. 80 от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, защото Правилник се изменя и допълва само с изрична разпоредба на последващ нормативен акт от същата степен, т.е. с Правилник за изменение и допълнение. Такъв в случая не е приет от местния орган на самоуправление. Не е спазена и процедурата по Закона за нормативните актове, изискваща задължително публично оповестяване на проект с мотиви за изменение и допълнение на нормативен административен акт.

Дневният ред на сесията е от 23 точки, като местният парламент ще трябва да приеме План за устойчива градска мобилност (ПУГМ) на Община Пловдив. Документаът за периода 2022-2032 година и предвижда 103 мерки с прогнозен бюджет от 1, 237 милиарда лева.

Както вече ПловдивПрес съобщи, с малко над 100% ще се вдигнат цените на наемите на общински жилища в Пловдив, ако общинските съветници гласуват предложението на кмета Костадин Димитров за приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди, за настаняване в общински жилища и продажбата им. Очакваното нарастване на приходите от наеми на общинските жилища за една календарна година ще е около 1 000 000 лева. Тежестта към наемателите ще бъде облекчена с оглед отпадането на задължението им за заплащане на такса за битови отпадъци.

Местният парламент трябва да приеме решение и за освобождаването на д-р Евелина Славчева като управител на ДКЦI – Пловдив. Тя е избрана през май 2022 година за четири години. На 12 април 2024-а е депозирала заявление в Община Пловдив, че иска да бъде  освободена предсрочно. Зам.-кметът Женя Петкова предлага д-р Васил Николов Ковачев да бъде временно изпълняващ длъжността управител на ДКЦ I до провеждане на конкурс.

Съветниците ще трябва да приемат решение за реализиране на Програма за намаляване броя на децата с наднормено тегло и затлъстяване в общинските училища в Пловдив за 2024 и 2025 година. За нейното реализиране са необходими по 70 000 лева на година. Дейностите по програмата осигуряват здравето на децата, предпазват от болести, подобряват здравния им статус и изграждат здравни навици у учениците. Това са профилактични мероприятия, осигуряващи предпазване на живота на децата от сериозни тежки хронични заболявания в бъдеще. Ако не бъдат открити проблемите с наднорменото тегло навреме при липса на профилактични дейности в тази област, може да се стигне до значителни болестни усложнения за децата в зряла възраст.Целта на програмата се постига чрез масов скрининг на 4000 ученици, като се провеждат профилактични прегледи и изследвания, диагностицира се наднормено тегло и затлъстяване и се реализира оздравителна програма със създаване на оптимален хранителен и двигателен режим индивидуално или в група. Прегледите по училища са съобразени с учебния процес, с възможностите на учебната програма, със съгласието на родителите на учениците, с разрешението на РУО на МОН-Пловдив и съгласието на отдел „Образование“ при община Пловдив, става ясно от документа.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...