Новини от Пловдив » Важно » 208 сигнала до омбудсмана през 2023-а, пловдивчани се жалват най-много от градския транспорт
Важно Градът Общество Пловдив

208 сигнала до омбудсмана през 2023-а, пловдивчани се жалват най-много от градския транспорт

Инж. Борислав Стаматов

Галина ГЕОРГИЕВА

208 сигнала са постъпили в институциата на Обществения посредник в Пловдив през 2023 година. Те са разпределени в 17 направление. Близо една четвърт от жалбите са в раздел „Транспорт и безопасност на движението“, който оглавява класацията. Това обяви в залата на местния парламент омбудсманът на Пловдив  инж. Борислав Стаматов.
С 42 гласа „за“ общинските съветници приеха Годишния отчет на Обществения посредник в Пловдив през 2023 година. 

Стаматов подчерта, че според гражданите автобусите са лоши, малки, неудобни и нередовни. Не се спазват разписанията, наблюдава се грубо отношение на шофьорите и кондукторите към пътниците, климатиците не работят, информационните табели на спирките не дават точна информация. „Градският транспорт трябва да се реорганизира кардинално. Град като Пловдив с половин милион души население трябва да има модерен градски транспорт, в който освен частните линии да има и линии на общинско транспортно дружество с три направления – едното да е електротранспортно и да е на базата на вече съществуващото дружество „Екобус“, второто да е в посока екологични автобуси и третото да е в посока към реализиране на S-бан и U-бан“, се казва в отчета на омбудсмана.

Второто място по брой сигнали заема ресор „Други“, а на трета позиция се нарежда „Устройство на територията, незаконно строителство“, следват „Социална политика“ и „Екологични проблеми“.

12 сигнала са постъпили във връзка с липса на вода и аварии на водопроводи през изминалата година.

В Годишния отчет са отправени 13 препоръки към Община Пловдив. Едно от предложенията на омбудсмана е да бъде  организирано модерно видеонаблюдение на възлови места в града и да се осъществява последващ контрол. То може да бъде поставено в централната част на Пловдив, на големи кръстовища, университети, паркове, болници, училища, детски градини, гари, автогари, църкви, джамии, синагоги и други.

Друга препоръка, която се съдържа в документа, е да се създаде общинска фирма „Градски транспорт – Пловдив“ със съвременни превозни средства за масовия градски транспорт.

Община Пловдив да направи шумова карта на града и след получаване на съответните резултати, да предприеме необходимите мерки. Да се намери терен, на който гражданите да могат да засаждат дървета, предоставени от общината, като целта е след години да се превърне в парк, настоява още общественият посредник.

Според него трябва да бъде направен лесозащитен пояс около Пловдив, който да защитава от прахово замърсяване.

Друго предложение на инж. Борислав Стаматов е да се създаде изцяло фермерски пазар, на който да продават само производители и да не се допускат търговци и прекупвачи.

„Препоръчваме на Община Пловдив да се обърне към реката. Река Марица би могла да стане уникална зона за забавления и отдих. Общината да прави повече водни площи – фонтани и езерца, както и да реализира допълнителни чешмички. Да се разработи и технология за контрол на разделното сметосъбиране“, настоява омбудсменът.

Ето един от най-интересните казуси, постъпили в институцията:

„В приемната ни посети сърдит млад човек с обвинение към Община Пловдив, че пречи на неговия бизнес и приходи. В течение на разговора се установи, че той работи в известна фирма за доставка на храна, като често му се налага да доставя храна на клиенти, намиращи се на Главната улица. Тъй като неговото превозно средство е ховърборд, с който беше дошъл и до нас, на него са му били съставени няколко акта за установяване на административни нарушения (АУАН) от служители на сектор „Общинска полиция“ за използването му в тази забранена зона. Той сподели с нас, че тези местни правила му носят около 30 лева по-малко приход на ден, тъй като се налага да бута на ръка ховърборда и поради тази причина много се забавя при тези доставки.

Като цяло той не прие нашите обяснения за необходимостта от подобни правила на Главната улица и поиска от нас да му съдействаме да се осигури позволена зона за придвижване плътно покрай фасадите на сградите, където той смяташе, че няма да пречи на никой. При тръгването си заяви, че вероятно ще му бъде по- изгодно да си плаща глобите, отколкото да спазва действащите правила“./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...