Новини от Пловдив » Важно » В Брезово поднесоха венец пред Паметника на загиналите за свободата СНИМКИ
Брезово Важно Регион

В Брезово поднесоха венец пред Паметника на загиналите за свободата СНИМКИ

По повод националния празник трети март в Брезово признателни граждани поднесоха венец пред Паметника на загиналите за свободата и минаха по стъпките на Добри войвода.

С тържествено издигане на трибагреника и под звуците на националния химн започна честването по случай 146 години от Освобождението на България от турско робство. Тази година флагът бе издигнат от единадесетокласника от СУ „Христо Смирненски“ Божидар Гънчевски. Историческо слово за Освобождението на България изнесе заместник-кметът Цонка Палийска.

Художествено изпълнение за празника представиха децата от група „Сладурани“ на ДГ „Вела Благоева“, а по-големи ученици от брезовското училище разиграха възстановка по подписването на Санстефанския мирен договор.
Шествие пое от центъра до южния парк, където бе поднесен венец пред паметника на героите, загинали за свободата и независимостта на отечеството.

Част от присъстващите продължиха честването в Розовец, където поднесоха венци и цветя на първия хайдушки паметник – този на Добри Войвода, а след това посетиха лобното му място.

„Това е един от забравените герои, който е бил знаменосец в четата на Ангел войвода. С четата се подвизава в Родопите, Рила, Сакар и Странджа. След това става пръв помощник и знаменосец в четата на Лефтер войвода, която се бори не само срещу потисничеството, но и против социалното неравенство в империята. За Добри войвода и неговите четници в Мала Азия пише Христо Ботев. Чрез революционния комитет в Рахманлии доставя до Васил Левски значителна сума пари за закупуването на печатарска техника за БРЦК в Букурещ“, разказа факти от живота на героя историкът Радко Шопов. Признателни българи издигат в негова чест паметник още през 1939 г.

„Честита свобода! Преди 146 години хиляди знайни и незнайни воини дадоха живота си за най-ценното-нашата свобода. Да помним и да не забравяме героите! Честит национален празник“, честити кметът на община Брезово инж. Калин Калапанков.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...