Новини от Пловдив » България » Радев от зарята-проверка в София: Българските политици да бдим над суверенитета на родината
България Важно Политика

Радев от зарята-проверка в София: Българските политици да бдим над суверенитета на родината

„В това тревожно време, когато се променят граници, а оръжията често заглушават разума, е важно всички български политици да бдим над суверенитета на родината. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената заря проверка на площад „Народно събрание“ в София по случай Националния празник на България – 3 март. Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

„Отново сме заедно, за да почетем трети март – ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на войните от всички народности от армията на руския император Александър Втори, които сложиха край на петвековното османско иго”, каза Румен Радев.

„Отменян в миналото и атакуван днес, трети март не само удържа на користния натиск. Празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната Руско-турска война, не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор, както неведнъж се опитват да ни убедят. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата през дългата зима на робството”, каза още държавният глава.

По думите на Радев 3-и март постави заслужен венец на подвига на българските опълченци, осмисли отчаяната саможертва на Априлското въстание, продължи пътя на Раковски, Левски и Ботев, сбъдна предначертаното от Паисий и възрожденските завети за свободна, единна и европейска България.

„Днес отбелязваме нещо много по-значимо от една огромна величава историческа дата в нашата история – днес честваме нашият непреходен национален идеал за свобода, единение и държавност. Съхранявайки духа и признателността на нашия народ, укрепваме темелите на нашето настояще, за да гледаме по-уверено в бъдещето”, подчерта Радев.

„Всички българи да осъзнаем силата си, да бъдем достойни за онези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си усилия, за да сбъднем идеала за свободна и справедлива България. Да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, достойнството и честта на Отечеството. Вечна слава на героите! Да живее България“, каза Румен Радев.

На церемонията присъстваnха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Николай Денков, председателят на Народното събрание Росен Желязков и още много гости.

/ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...