Новини от Пловдив » България » Румен Радев от Шипка: Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи! Опазихте националния ни празник от посегателството
България Важно Мнения Политика

Румен Радев от Шипка: Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи! Опазихте националния ни празник от посегателството

Горд съм да видя толкова много родолюбиви българи на Шипка в Деня на националния ни празник, заяви президентът Румен Радев, а множеството го аплодира.

Президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков са сред официалните гости на честванията на Националния си празник – 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението на връх Шипка.

“ Тук подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с войните на руския император Александър II, отвори пътя към свободата на България. И точно тук пред очите на целия святс камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще.  Днес сме се стекли хиляди от всички краища на родината, за да заявим, че Трети март не е само датата на един международен договор. Трети март излиза далеч извън рамките на конкретните събития от епохата на Освободителната руско-турска война и е много повече от исторически триумф. Трети март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи. Това е нашият национален идеал, нашето бъдеще като народ, затова и въпреки всички превратности на времето, Нова България не помни епоха, в която на празника Шипка е опустявал“, каза държавният глава.

„Днес е ден за национално единение, да се обединим около националните ценности и заветите на предците ни. Благодаря ви, че обединени, опазихте националния ни празник от посегателства. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало. Ние няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на Трети март – не от съвест,  не от уважение към нашата история и почит към костите на нашите предци, а благодарение на вас, на решителността на огромното множество българи. Затова ви благодаря! Днес от този чутовен връх вашите послания са още по-ясни и силни – няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предциr и ще продължим да отстояваме суверенитетът и достойнството на нашето отечество. Вечна памет на героите! Да живее България!, завърши президентът Радев.

/ПловдивПрес .

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...