Новини от Пловдив » Градът » Стотици пловдивчани на Бунарджика, освиркаха Тагарев на церемонията за 3-и март СНИМКИ
Градът Общество Пловдив Случка на деня

Стотици пловдивчани на Бунарджика, освиркаха Тагарев на церемонията за 3-и март СНИМКИ

Стотици пловдивчани изкачиха Бунарджика, за да почетат паметта на загиналите за Освобождението на България и да сложат цветя пред Паметника на освободителите. Много родители доведоха децата си на тържествената церемония по повод националния празник 3-и март.

Пред Паметника на руския император Александър II и загиналите за освобождението на България се рязвавяха национални трибагреници, както и руски знамена. Беше опънат и транспарант „Благодарим ти, Русия“

Макар да не присъства на церемонията, министърът на отбраната Тодор Тагарев беше освиркан от множеството, след като беше обявено, че е изпратил венец.

Сред официалните гости бяха кметът Костадин Димитров, областният управител инж. Илия Зюмбилев, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, зам.-кметове, районните кметове, общински съветници, депутатът Радомир Чолаков. Пловдивският митрополит Николай беше придружен от почетния консул на Русия Георги Гергов.

Слово произнесе почетният гражданин на Пловдив инж. Любозар Фратев, който беше аплодиран от множеството. Той припомни историческите събития.

„Днес изкачихме Хълма на освободителите, за да отбележим 146-атата годишнина от 3 март 1878 година. На този хълм е паметникът, издигнат три години след Освобождението, за да ознаменува последната голяма битка по време на Руско-турската война. Тук, долу край бреговете на Марица през януари 1878 година отрядът на генерал Бураго влетя като орел връз турските застави и спаси Пловдив от опожаряване и разрушение. Тук в Пловдивското поле славните войни на генерал Гурко разгромиха последната боеспособна турска армия и отвориха пътя на руските войски към Одрин, към победоносния край на войната“, каза в началото инж. Фратев, а думите му бяха прекъснати от скандирания „Браво“ и аплодисменти.

„Освобождението е един от първите празници, които новоосвободената българска държава въвежда и се чества без прекъсване независимо от превратността, които преживяват българската държава и народ. Чества се за първи път през 1880 година, а от 1888г. се отбелязва официално като ден на Освобождението на България от османско господство. От 1990 година с решение на българския парламент е обявен за национален празник на страната. Той е скъп празник, на тази дата се подписва мирният, макар и предварителен договор от Сан Стефано. Благодарение на него след 500 години на политическата карта се появява България“, припомни той.

„За съжаление, и днес се намират люде, които пренаписват историята българска в зависимост от посоката на политическия вятър“, каза той и получи нови ръкопляскания.

„Българската история не започва нито на 9 септември 1944г., нито на 10 ноември 1989 г. политическото оцветяване и принизяването на националния ни празник са нелепи опити за омерзяване на нашата хилядолетна история, с която ние с право се гордеем.  Трети март е нашият свят национален празник, защото е символ на възстановяване на българската държавност. Това е денят на нашето Възкресение! Възкресението на един народ, който близо 500 години беше без своя политичекска и духовна свобода. Народ, чиято висока самобитна, духовна и материална култура беше подложена на 5 столетия унищожение. Днес отдаваме  признателност на хилядите воини, към всички онези, дали живота си за Освобождението на България. Признателна България  вечно ще пази спомена за тях , за братята освободители. Винаги ще прекланяме глави и ще пооставяме цвете на признателност пред хилядите загинали за нашата свобода“, подчерта в словото си инженер Любозар Фратев.

„Трети март е вододелът на новата българска история. С пролятата си кръв хилядите воини възстановиха българската държавна традиция. Нашата свобода не бе случаен исторически подарък. Българската свобода бе изстрадана и извоювана. Тя стана възможност благодарение на извървения дълъг път след падането ни под османска власт в края на 14 век, за да стигнем отново до своята национална идентичност“, припомни още историческите факти той.

„Постави се началото на третата българска държава. Сан Стефано пропука стената, която разделяше България от Европа, но благодарение на него свободна България получи шанс за своето независимо развитие. Само 7 години след Освобождението, през септември 1885 година в Пловдив нашите освободени предци показаха, че са в състояние сами да решават съдбините си, а два месеца по-късно край Сливница, Драгоман и Пирот доказаха, че могат да ги отстояват с кръвта си. В историята ни има много противопоставяне и омраза, които са изцедили  и днес изцеждат силите на нацията. Но има и величави примери за сплотяване около националните идеали. Това е спомогнало България за броени десетилетия след Освобождението да се превърне в чудото на тогавашна Европа. Днес страната ни е част от обединена Европа, но все още не успява да се впише адекватно в нея. България, политиците, Пловдив и самите ние имаме своя шанс. България да заяви достойното си място не само като страна с хилядолетна култура, но и с адекватна икономика. Политиците – да надскочат себе си и се превърнат в строители на съвременна България. Пловдив – градът на Възраждането, градът на Съединението, културна столица на Европа през 2019, най-динамичната икономическа зона, да бъде град на благоденстващите граждани и очаквани гости. Това, което е потребно, са воля и вяра. Честит национален празник, приятели! Да живее милото ни Отечество – Република България“, завърши инж. Фратев.

В церемонията по полагане на венци и цветя се включиха представителен взвод, венценосци, военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. Преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ поведоха пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...