Новини от Пловдив » Градът » С тържествена заря-проверка приключиха честванията по случай 3 март в Пловдив
Градът Общество Пловдив Случка на деня

С тържествена заря-проверка приключиха честванията по случай 3 март в Пловдив

С тържествена заря-проверка на площад „Централен“ завършиха честванията по повод Националния празник на България. Участие в нея взеха военни формирования от пловдивския гарнизон, а официално слово произнесе командирът на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия генерал-майор Явор Матеев.

„В дни като днешния ние всички трябва добре да съзнаваме, че Освобождението не е еднократен акт, а дълъг исторически процес. Че свободата е преди всичко дълг и отговорност за всеки един от нас към днешния и утрешния ден на България. И нека всеки наш бъдещ ден бъде озарен с гордостта и отговорността, че България е една от най-древните държави в Европа, че нашият народ е малък, но смел и непреклонен, преминал през жестоки страдания, но постигнал и велики победи“, заяви в речта си генерал-майор Явор Матеев.

Сред присъстващите официални лица бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров, областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, Н. В. Пр. пловдивският митрополит Николай, зам.-кметът по транспорт Савина Петкова, общински съветници. Водещ на тържествената заря-проверка бе актьорът Петър Тосков.

Честванията по случай 146-ата годишнина от Освобождението на България започнаха сутринта с молебен в катедрален храм „Успение Богородично“, отслужен от Н. В. Пр. пловдивският митрополит Николай, и продължиха с тържествено честване пред паметника на руските освободители и панихида за загиналите български опълченци на Централни гробища.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...