Новини от Пловдив » Важно » Три нови обекта от Пловдив и региона в 100-те национални туристически обекта
Важно Градът Култура Пловдив

Три нови обекта от Пловдив и региона в 100-те национални туристически обекта

Доцент Сандю Бешев
Доцент Сандю Бешев

Доц. з.м.с. Сандю БЕШЕВ, специално за ПловдивПрес

През 1966 г. по време на ежегодните тържества на Витоша по случаи Алековия поход, за който той възкликва „Невероятно, но факт – 300 туристи на Черни връх” на 28 август 1895 г., се ражда идеята да се създаде специално движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта”. Движението бързо набира скорост и се налага като една от най-успешните инициативи на БТС. Една инициатива, която няма аналог не само в България, но и в света. Между приетите 100 обекта 8 са и в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.


Наред с истинските природни забележителности, с каквито страната ни е богата – „Чудните мостове” /Ер Кюприя/, Седемте рилски езера, първенците на Рила, Пирин и Стара планина, важни местности от историческото ни равитие като връх Св.Никола /Шипка/, връх Околчица.

Наред с тях в списъка обаче намират място и важни социалистически обекти като Нефтохим, Козлодуй и други до които под претекс, че са стратегически обекти, посещенията бяха символични като печатите се слагаха на входовете на обектите. Нямаха нищо общо с туризма и посещенията на някои ТКЗС-та, където печатите бяха в канцелариите. Въпреки това движението се приемаше като една нова форма на туризъм, която внесе нов олблик на срещите с планината.

Още в началото на откриването на това движение бе приет и анонс, в който се дава право на организаторите периодично някои от обектите да се подменят с нови. Така в продължение на 40 години почти половината обекта бяха подменени с нови. След 1989 г. с Новато време движението заглъхна. По това време рязко спадна и традиционното туристическо обхождане на българските планини. Постепенно обаче нещата се нормализират и през 2003 г. по време на управлението на НДСВ минисъра на младежта и спорта Васил Иванов – Лучано заедно представители на ЦС на БТС /Константин Паскалев/, 100-те национални обекта се възобновяват с нова сила и голяма активност

На проведената тези дни работна среща между БТС и Националния кординационен съвет /НКС/ бе гласувано отпадането на някои обекти и приемането на нови. За нови обекти пред НКС бяха предложени 14 обекта, но бе преценено, че само 7 от тях, на този етап, заслужават да бъдат приети.

В това число са и 3-те обекта на Пловдив и региона:

1. Епископската базилика на Филипопол заедно с Късноантичната сграда „ЕЙПЕНЕ” Ирини.

2. Националната обсерватория „Рожен” със 111-метровото Национално знаме, и музеят на родопския карст в Чепеларе.

3. Историческия музей в гр. Стрелча.

А ето и останалите 4 нови обекта:

1. Белене – Антична митница „Димум” и лагер „Белене”,

2. Историческия музей в  Попово,

3. Историческия музей – Късноантична и средновековна крепост „Хоталич”на открито, както и Хаджистояновото училище  4. Софийската синагога.

Със задоволство на съвещанието бе отбелязано, че само за 2023 г. са регистрирани 93 000 продадени марки /от няколко години към печатите се продават и марки на действащите в момента 100 обекта/. Значителен /2,141/ е и броят на тези туристи, които в изминалата година са наградени със /332/, златни, /116/, сребърни и /697/ бронзови значки, които са участвали в томболата за голямата награда лека кола. За сведение на любителите на това толкова популярно движение положените вече печати от отпаднарли обекти не се заличават и продължават да се броят. Когато се броят печатите важното е те да са на 100 различни обекта. А от началото на движението в обращение са били 229 обекта, към настоящия момент актуални са 176 обекта.

И още нещо, което трябва да се знае, е, че старите обекти на Пловдивска област продължават два важат. А те са – Архитектурно-историческия резерват „Стария Пловдив”, Музей на Пловдив, Етнографски музей, Античен театър и черквата „Св. Константин и Елена”, както и Историческия музей в Перущица, Къща музей „Иван Вазов” и Женския метох в Сопот, Националния музей „Васил Левски” в Карлово, Националния музей „Христо Ботев” в Калофер, Връх Ботев, и Бачковския манастир в Асеиновград.

По пътя на Националното движение „Опознай България – 100-те Национални туристически маршрута ви разходи доц. Сандю Бешев

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...