Новини от Пловдив » Важно » Хиляди се събират на Шипка, българи призовават да сме сплотени СНИМКИ
България Важно Култура

Хиляди се събират на Шипка, българи призовават да сме сплотени СНИМКИ

Хиляди хора се събират на Шипка, за да се преклонят пред делото на освободителите на България на националния ни празник 3 март.

От горнооряховския клуб „Традиция” отдават почит, облечени в униформи на опълченци. Те показват реплики на Самарското знаме, на 4-та Опълченска дружина, оръжия и др.

Пред NOVA историкът Пламен Павлов коментира, че през 1878 г. духът на българите е бил много по-свободен, отколкото е днес. „Ние скъсваме с едно 5-вековно робство, както му казват нашите прадеди. Неслучайно и за Ботев, и за Левски, и за Раковски, и за Вазов – става дума за робия, тоест за неравноправие”, заяви историкът.

Той добави, че Трети март е изключително важна дата, една от най-знаковите в хилядолетната ни история, която не бива да се отрича като важен маркер в цялото ни развитие като народ.

„Имаме богата история и други важни дати като 6 септември и 22 септември. Не бива да забравяме, че имаме Епоха на Възраждането, Епоха на Средновековието. Дискусията коя е най-важната дата в историята на България няма да приключи скоро.Ние сме държава поне на 13 века. В никакъв случай 3 март не бива да се изключва като важен маркер в цялото ни развитие като народ“, коментира историкът.

Сред хилядите посетители са и двама мъже и една жена от Ботевград, облечени в автентични носии. „Това облекло е подходящо за днешния ден“, каза младата дама. Тримата са тръгнали в три и половина през нощта, за да стигнат за тържествата на Шипка.

Да бъдем сполтени и единни, призова по-възрастният мъж.

Колона от автомобили се изви в неделя сутрин по пътя към връх Свети Никола. От рано сутринта опашката е километрична. Паркирането на автомобилите ще бъде вдясно на пътното платно. Забранено е транзитното преминаване.

/ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...