Новини от Пловдив » България » Всеки десети работещ в България е беден
България Важно Общество

Всеки десети работещ в България е беден

Всеки десети работещ у нас е с месечни под линията на бедност, съобщи ЬTV.

9,7% са работещите бедни в България за 2022 г., сочат данните от анализа на Икономическия и социалния съвет. В сравнение с 2013 г. хората работещи и живеещи около и под прага на минимума са с 2,5% повече, въпреки че сега заетостта също се е повишила с над 7%.

Страната ни обаче не е с най-висок процент работещи бедни в Европейския съюз. По-висок е делът им от заетите в Румъния, следвана от Люксембург, Испания, Италия, Гърция, където критерият за бедност е друг. Най-малък процент работещи, които са около прага на бедност, са заетите във Финландия, Чехия, Белгия, Хърватия и Словения, сочат данните на Евростат.

Замфир е млад баща на тримесечно бебе. Основният доход в семейството е от работата му като строител. Парите стигат само за най-необходимото. „Основно да си платя сметките за ток, вода, телефон, дрехи да си купим за детето хумани, ядене и така нататък“, сподели Замфир.

По думите му, за да живее нормално семейството му, са необходими поне 2500 лв. Затова се лишава от много неща. „Кино, ресторанти, излизане навън, излизане някой път с приятели. Все пак аз съм на 23 г., тя е на 20 г. и някой път имаме нужда да излезем, но се лишаваме, каза Замфир.

В столицата работещите бедни са най-малко. Най-много са концентрирани в областите Стара Загора и Ловеч. Най-много са в секторите администрация, услуги и хотелиерство.

„Това са хора, които независимо, че са на работа, техните доходи са под линията на бедност. В много голяма част от случаите това са хора, при които един член от семейството издържа цялото семейство“, коментира Зорница Русинова, председател на ИСС. „Около 34% от хората, които са на сезонна заетост са хората в категорията работещи бедни. Тоест, начинът, по който един човек е нает, също има пряка връзка с това да не изпадне в тази категория“, допълва Русинова.

Основен фактор е образованието. Ако нямате такова, рискът да влезете в капана на работещите бедни е 18 пъти по-висок, категорични са експертите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...