Новини от Пловдив » България » Обмислят ново подразделение в армията ни, ще е оборудвано с дронове
България Важно

Обмислят ново подразделение в армията ни, ще е оборудвано с дронове

Кадър: БНТ

Обсъжда се създаването на нов род въоръжени сили, които ще оперират с различни по вид и предназначение дронове. Това събщи пред БНТ команидирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков.

„Съвременният общовойскови бой показа отново възможностите на артилерията, пехотата, инженерните формирования. Изобщо това, което го знаехме, че всичко е логистика в боя.  Заражда се нов род войски, свързани специално с дроновете и системите за противодействие на същите“, каза генерал Дешков.

Масовото използване на дронове в украинския конфликт промени философията за водене на съвременния общовойскови бой. Ефективността на безпилотните летателни апарати за разузнаване, засичане на цели, координиране на огъня и използването им за директна атака на противника, се отчита от командването на Сухопътните ни войски и вече втора година опитът от войната се използва за обучение на нашите пехотни подразделения.

„С този дрон няма вече скрити цели и противници“, каза младши сержант Дончев – оператор на дрон.

Освен масовото навлизане на дронове от хеликоптерен тип, в Сухопътните войски от години се използва безпилотната система „Рейвън“, с много по-голям обсег на действие.

„Безпилотното разузнавателно средство дава възможност да се издигне на височина от 4 км и на разстояние от наземната станция до 10 км, да се свалят координатите на дадените обекти и цели и да се предадат в центъра за управление на огъня“, обясни младши сержант Иванов.

Консултанти от американската армия активно подпомагат тактическата и огнева подготовка на пехотните ни подразделения. Фокусът отново са безпилотните апарати.

При слаба видимост, мъгла, силен вятър и обилен валеж, дроновете стават безполезни. Тук на помощ идват стари и изпитани разузнавателни системи, работещи чрез акустични или електромагнитни вълни.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...