Новини от Пловдив » България » Сребърен амулет свидетелства за най-ранното християнство по нашите земи
България Важно Истории Култура

Сребърен амулет свидетелства за най-ранното християнство по нашите земи

Снимка: ЬTV

Археолози откриха най-ранното свидетелство за християнството по българските земи. Това се е случило по време на разкопки в римската колония Деултум край община Средец в Бургаска област. Ценната находка представлява сребърен амулет с името на Христос, съобщава ЬTV.

След като навитото сребърно листче е разчетено, става ясно, че то е изключително значимо. „Амулетът бе разчетен тази година, благодарение на реставраторката Силвия Борисова. В гроб в некропола до главата на погребания се откри навит сребърен лист. При реставрацията разбрахме, че върху него има надпис. За съжаление не можем да кажем пола на погребания, но възрастта му вероятно е между 30 и 40 години“, посочва археологът Добрина Харбалиева.

„Надписът е гласи: „Гавраил, Михаил, пазител, Христос“. Споменати са двамата архангели, „пазител“ – като определение на Христос и като функция на самия предмет, да предпазва човека притежател. Интересното в надписа е, че за първи път се споменава Исус. Името му е на четвъртия ред и тъй като не е стигнало мястото – „С“ е изместено на нов ред, а „Х“ изглежда като кръст. Това е най-ранното споменаване на Христос до този момент – през края на втори – първата четвърт на трети век“, обяснява Красимира Костова, директор на Националeн археологически резерват „Деултум“- Дебелт.

„В този раннохристиянски период името Христос не се е упоменавало, било е изобразявано във вид на птици, на риби. Спасителя е упоменаван като Бог и като Господ, като другите езически богове. Това е най-ранното доказателство за изписване на името Христос. В Деултум е имало раннохристиянска общност“, уточнява още Костова.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...