Новини от Пловдив » Важно » Индийски магнат изнасилил българка по време на полет
Важно Свят

Индийски магнат изнасилил българка по време на полет

Могат ли парите и властта да спасят крупен бизнесмен от разследване за престъпление? Млада българка доказа, че с много упоритост всеки получава заслуженото според действията.

В края на миналата година индийският фармацевтичен магнат Раджив Моди бе обвинен в изнасилване от негова служителка. Става въпрос за 27-годишна българка, която е работила като стюардеса в самолета на Cadila Pharmaceuticals. Въпреки сериозността на обвиненията, главният съдебен магистрат първоначално отказва да разгледа молбата на жертвата, а полицията – да разследва евентуално престъпление.

Разочарована от решението обаче, стюардесата не спира да търси справедливост. Тя сезира Върховния съд на индийския щат Гуджарат, обвинявайки в сексуален тормоз.

Председателя и управляващ директор на известната фармацевтична компания, базирана в Ахмедабад. Мениджърът по човешки ресурси на Cadila, Джонсън Матю, също е посочен като обвиняем по случая.

Какви са обвиненията? Българката твърди, че е била подложена на сексуален тормоз и други престъпления от Моди. В исковата си молба тя пише, че първоначалните й жалби до полицията и последвалата частна жалба до магистратски съд не са били разгледани, което е довело до обжалването й пред Върховния съд.

Според нейния разказ, тя е пристигнала в Индия през ноември 2022 г. за позиция на стюардеса в самолета на Cadila Pharmaceuticals. Въпреки това, нейната работна роля по-късно била променена на иконом-личен придружител на Моди.

Жената, чието име не се назовава, твърди, че след нейния отказ да се съобрази с неправомерни искания на началника си, тя е била уволнена през април 2023 г.

Тя е

съобщила за проблема на българското посолство

и в чуждестранните регионални служби за регистрация. Българката твърди, че е била подложена на натиск да оттегли жалбата си и е била принудена да подаде клетвена декларация в дамско полицейско управление, заявявайки, че спорът е уреден с нейния работодател, за което са й предложени пари.

Помощник-комисарят на полицията, потвърди, че случаят е регистриран в полицейския участък в град Сола. Жалбата включва обвинения за изнасилване, нападение и умишлена обида от индийския наказателен кодекс.

Заместник-комисарят на полицията (DCP) Лавина Синха заяви, че следвайки указанията на съда, е регистриран първи информационен доклад. Тяхната роля е да разследват и да подадат доклад до съда.

Заповедта на Върховния съд от 22 декември наложи разследване, ръководено от компетентен полицейски служител и контролирано от старши служител на полицията, назначен от заместник генералния инспектор.

Според жалбата на 27-годишната българка, тя е била наета като стюардеса и личен асистент за фармацевтичната компания CMD през август 2022 г. След като приела предложението, тя пристигнала в Ахмедабад през ноември 2022 г. и получила квартира от фирмата в района на Чхароди.

В съдебните документи жената твърди, че по време на пътуване до Раджастан през февруари 2023 г. бизнесменът й направил сексуални намеци и я е помолил да бъде по-„екстровертна“, вместо срамежлива.

По време на пътуване до Джаму дни по-късно стюардесата е била поставена в „неудобна ситуация“, като е била насилвана сексуално в присъствието на други хора.

Българската гражданка твърди, че е сезирала градската полиция с жалба за изнасилване и сексуален тормоз срещу бизнесмена, но срещу обвиняемия не е регистриран сигнал. След това тя се обърнала към местен магистрат, настоявайки полицията да приеме жалбата й и да предприеме действия по нея.

Въпреки това съдията отхвърлил молбата й на 3 октомври, като записал, че жената е постигнала „компромис“ с компанията в миналото.

Като част от разследването инспекторът на полицейския участък в Сола е информирал съда, че стюардесата, след като е подала жалба под формата на заявление, е подала клетвена декларация, в която декларира, че иска да я оттегли и вече няма никакви оплаквания срещу обвиняемия.

Магистратът, в заповедта си за отхвърляне на молбата на жената за приемане на сигнал, отбеляза, че твърденията й нямат съдържание и тя не е предоставила никакви доказателства в своя подкрепа.

В новата си жалба до Върховния съд българската гражданка обаче посочва, че е била принудена да подпише клетвената декларация в полицейския участък във Вастрапур от служители на полицията, които искали да прикрият действията на бизнесмена.

Чрез молбата тя също така е настояла съдът да нареди на полицията да предостави записи от камери за видеонаблюдение на полицейския участък, за да докаже нейното твърдение.

След приемане на исковата молба, съдията Джей Си Доши е разпоредил да бъде събрана информация за производство по въпроса от съответния магистратски съд.

След жалбата на българска стюардеса, на индийския фармацевтичен магнат Раджив Моди са повдигнати редица обвинения, включително за изнасилване. Това става чак след нареждане на Върховния съд на Гуджарат.

Съдът нарежда още разследването да бъде готово в рамките на три месеца. Дали ще има справедливост, все още не е ясно.

„Не искам пари. Искам да знам дали в тази страна има поне един полицай или магистрат, който не се притеснява да стигне до истината“, казва стюардесата, която е твърдо решена да заведе дело в ООН, ако не получи справедливост в Индия.

Д-р Раджив Моди е председател и управляващ директор на Cadila Pharmaceuticals Ltd., една от най-големите частни фармацевтични компании в Индия, основана от баща му Шри Индравадан А. Моди.

Той е доктор по биологични науки от Мичиганския университет, Ан Арбър, САЩ; магистър по биохимично инженерство от Университетския колеж, Лондон, Великобритания; и бакалавър по химично инженерство от Индийския технологичен институт (IIT), Мумбай, Индия.

След смъртта на баща си през 2012 г. Раджив Моди поема ръководството на Cadila Pharmaceuticals. Той изиграва ключова роля в създаването на маркетингова структура и дъщерни дружества на компанията по целия свят.

Дейността на компанията е съсредоточена върху производството на продукти, вариращи от активни фармацевтични междинни продукти, готови формули, хранителни добавки, биотехнологични продукти и др.

Cadila Pharmaceuticals е единственият индийски производител на натурални продукти със стрептокиназа и хиалуронова киселина.

През 2018 г. Моди се развежда със съпругата си Моника, която произхожда от известно бизнес семейство, базирано в Мумбай. Раджив прехвърля 25 млн. щатски долара на бившата си съпруга, след което тя се отказва от правата си към компанията, а попечителството над сина им е присъдено на бащата./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...