Новини от Пловдив » Важно » Зеленски отговори на Макрон: Украйна не се нуждае от чужди войски
Важно Свят

Зеленски отговори на Макрон: Украйна не се нуждае от чужди войски

Володимир Зеленски

Украйна не се нуждае от чужди войски на своя територия, заяви президентът на страната Володимир Зеленски в ефира на телевизионния канал BFMTV.

Така Зеленски отговори на думите на френския си колега Еманюел Макрон, който не изключи възможността за изпращане на войски в Украйна в бъдеще.

„Фактът, че той (Макрон) каза, че не можем да „изключим“ нищо, мисля, че на първо място това е свързано с [руския президент] Владимир Путин. Докато Украйна устоява, френската армия може да остане на френска територия. Но ако Путин успее да нападне друга страна от НАТО, ситуацията ще бъде съвсем различна“, каза Зеленски.

Зеленски спомена член 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда колективен отговор в случай на нападение срещу една или повече членки на блока. „Страните от НАТО са тези, които ще трябва да решат дали да изпратят армията си или не“, добави той.

„Вашите деца няма да умрат в Украйна“, заяви Зеленски, обръщайки се към французите. Той подчерта, че страната му не е член на НАТО. Украйна е подала заявление за ускорено присъединяване към блока през септември 2022 г.

В края на февруари Макрон заяви след среща със западни лидери за подкрепа на Украйна, че „днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски“ в страната, но „нищо не може да бъде изключено в бъдеще“.

Думите му предизвикаха критики както от страна на Русия, така и от западните партньори. Много държави отхвърлиха възможността за изпращане на свои военни в Украйна.

По-късно френското министерство на отбраната уточни, че Макрон не е имал предвид изпращане на военни за участие в сражения, а е говорил за обучение и помощ на ВСУ в използването на западно военно оборудване и разминиране като част от разширената подкрепа за Киев.

Кремъл определи конфликта между Русия и НАТО като неизбежен, ако военните на блока се появят в Украйна.

На 9 март вестник „Политико“ съобщи, че Франция е създала коалиция от държави, готови евентуално да изпратят свой военен контингент в Украйна. Според вестника тази инициатива е била подкрепена от Литва, Латвия и Естония. Полският външен министър Радослав Сикорски не изключи подобен сценарий. Кремъл нарече подобни планове „пряка линия за ескалация на напрежението“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...