Новини от Пловдив » Градът » ПУ „Паисий Хилендарски“ е на трето място сред университетите в България
Градът Образование Общество Пловдив

ПУ „Паисий Хилендарски“ е на трето място сред университетите в България

Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

Пловдивският университет е на трето място сред университетите в България

В последните данни, изнесени през 2024 г. от независимата институция EduRank, оценяваща университетите в цял свят по наукометрични показатели, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ заема престижното трето място сред българските висши училища. Преди Пловдивската Алма матер са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Техническият университет – София. В световната класация включените български университети са 47.

EduRank.org е независима класация, базирана на ексцерпирани показатели за 14 131 университета от 183 държави по света. Институцията използва най-голямата в света база данни за научни трудове, включваща 98 302 198 научни публикации и 2 149 512 106 цитирания, реферирани и индексирани в Scopus и Web of Science, като по този начин класира университетите в 246 изследователски направления.

По метричните показатели, които независимата платформа отчита, след Пловдивският университет се нареждат Нов български университет, Медицинският университет в София, Русенският университет, както и Университетът за национално и световно стопанство. В световен план първите дванадесет позиции са отредени за университети в САЩ, а в топ три са Университетът в Харвард, Станфордският университет и Университетът в Мичиган.

Според EduRank с най-голяма популярност са публикациите на учените от ПУ „Паисий Хилендарски“ в областта на физиката, химията, биологията, инженерните науки, социалните и компютърните науки, както и в биохимията. Изследователският профил на Университета е направен на базата на 3 634 научни публикации и 27 106 цитата в международните наукометрични бази.

Отдел „Научноизследователска дейност“ към Пловдивския университет отчита сериозен ръст в научната продукция на преподавателите през последните четири години. Броят на публикациите, реферирани и индексирани в световните бази данни Scopus и Web of Science, е нараснал с 38%, а на цитатите – с 80 %. Припомняме, че Пловдивският университет е един от десетте в България със статут на научноизследователски университет.

В сайта EduRank.org се отчита и показател за неакадемична известност и популярност на възпитаници на висшето училище. В поддиректорията, отделена за ПУ, са посочени личности като Мария Габриел, Екатерина Захариева, Иван Демерджиев, Александър Секулов и Румен Леонидов.

Без съмнение, добрата кадрова политика, както и цялостната визия на университетското ръководство по отношение на научноизслевателската работа на академичния състав, е ключов фактор за високия рейтинг на ПУ, което се отчита и от независимата платформа EduRank./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...