Новини от Пловдив » Бизнес » Екология » Розов пеликан се настани на Крайбрежната във Варна
България Важно Екология Суматоха

Розов пеликан се настани на Крайбрежната във Варна

Снимка: Moreto.net

Пеликан от спасителния център на зоокъта във Варна се настани на Крайбрежната алея. Птицата съвсем не е беглец. Тя е преминала успешно лечение и сама е преценила, че е време да се върне в естествения си хабитат, посочиха от зоопарка, съобщава Moreto.net.

Розовият пеликан пристигнал миналата есен в спасителния център с леки наранявания и отпадналост. Екипът, грижил се за него, започва планове да го върне в естествена среда, но птицата ги изпреварва и се установява на Крайбрежната алея.

Към момента пернаткото се чувства добре и изглежда в добро здраве, което означава, че би следвало и да се храни добре. Това казава инж. Пламена Каразутева, която е зоолог в зоопарка.

Птицата се храни основно риба. От зоокъта призовават хората да не я хранят с вредни храни като снаксове, гризки и сладко. Тези неща са изключително опасни за нея и могат дори да доведат до смъртта й.

За последните няколко години няма друг такъв случаи на птица, напуснала сама центъра.

Розовият пеликан се счита за изчезнал като гнездящ у нас. Той е с размах на крилете до близо 3 метра. Обичайно обитава блата, езера, рибарници. Гнезди колониално в обширни тръстикови масиви. Има едно поколение годишно.

Последното успешно гнездене у нас е на две двойки в езерото „Сребърна“ през 2000 година, посочват от Българско дружество за защита на птиците.

В България се среща основно по време на миграция, когато хиляди птици се събират за почивка и хранене в Бургаското езеро.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...