Новини от Пловдив » Бизнес » Транспорт » Тръгва обществената поръчка за довършване на пътя Загражден-Белица
Баните Девин Доспат Златоград Мадан Неделино Регион Рудозем Смолян Транспорт

Тръгва обществената поръчка за довършване на пътя Загражден-Белица

След три годишно очакване Агенция „Пътна инфраструктура“ реши да обяви нова обществена поръчка за  завършване на пътя Загражден – Белица. 7. 5-километровото трасе беше изградено, но работата бе стопирана, заради липса на средства. Пътят е изключително важен за местното население, тъй като скъсява разстоянието между областите Смолян и Пловдив, подчертава СмолянПрес.

Финализирането на пътя Загражден -Белица е дългоочаквано и е в резултат на посещението на министъра в оставка на МРРБ, Андрей Цеков, който в Смолян миналия месец възложи в срок от 10 дни на директора на АПИ, който също присъства на срещата в родопския край, да реши как ще бъде завършен пътя, посочи кметът на община Баните Павлин Белчев. В пътното ведомство най-накрая изчистили касуза дали това да стане чрез сключване на анекс за довършителни работи или да се прекрати договора и да се обяви нова поръчка. „Парите, заделени преди три години за прокарването на пътя, не бяха достатъчни за асфалтиране на пътя, заради спецификата на терена, която наложи допълнителни дейности. Това бе причината да бъде прокаран тогава само черен път. За съжаление почти три години отне на АПИ да прецени кой подход да приложи, това всъщност бе най-големият проблем. След срещата ни с министъра в Смолян е взето решение как да продължи развитието на тази сага. Преценено е, че няма как настоящата фирма да довърши обекта чрез сключването на анекс, а се налага да се обяви нова обществена поръчка за довършителните дейности. За нас като жители на общината няма никакво значение  кой подход ще бъде приложен. За нас е важно да знаем, че има движение по този казус. Така че се надяваме, в най-скоро време да бъде обявена обществената поръчка, с ясното съзнание, че ако има и обжалване, цялата година ще мине в тази процедура. Но гледайки генерално на нещата, сме доволни, че най-накрая АПИ обявява поръчката, защото колкото повече се чака за довършителните дейности, толкова повече направеното досега по доста сложното трасе ще се разрушава повече. В крайна сметка целта е пътя да бъде готов“, каза Белчев.

При посещението си в Смолян министър Цеков заяви, че има 9 важни обекта, които са изоставени в последните 5-6 години и по тях не се работи. Сред тях са ремонтът на пътя Белица – Загражден, укрепването на свлачищата по пътя Смолян – Мадан в района на село Тикале, пропадания по главния път Смолян – Стойките – Широка лъка – Девин и др.

Отсечката Белица -Загражден осигурява бърза връзка на жителите на Баните, Давидково и Загражден с област Пловдив и е алтернатива на главния път Пловдив – Асеновград- Смолян. Досегашният договор за ремонта на пътя е от 4 декември 2018 г. и е с „ИСА 2000“ ЕООД. Той е на стойност 4 087 800 лв. с ДДС. Извършеното в отсечката е до ниво „пътна основа“, тъй като в хода на изпълнението е възникнала необходимост от извършване на строително-монтажни работи, които не са били предвидени в сметната стойност на договора, поради спецификата на планинския терен, различни геоморфоложки особености на съществуващите скални откоси и други технически обстоятелства. Предстои ремонт на мостови съоръжения, полагане на асфалтови пластове, въвеждане на постоянна организация на движението и други довършителни работи.

Припомняме, че от Загражден направиха серия от протести за недовършения път, като дори обявиха бойкот на парламентарните избори през октомври 2022 г. Малко преди изборите беше спряна работата по пътя. Призива да не се гласува бе направен от сдружение „Горди загражденци“ и инициативен комитет. Местните са гневни, че ако пътя не бъде завършен, милиони инвестирани левове ще бъдат похабени, тъй като построеното ще бъде отнесено от дъждовете. Кметът на община Баните и хората от Загражден занимаваха с довършването на пътя всеки политик, правителство и министър през последните години.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...