Новини от Пловдив » Бизнес » Публикуваха законопроекта за еврото – един месец преходен период, след това левът отпада
Бизнес България Важно Посоки

Публикуваха законопроекта за еврото – един месец преходен период, след това левът отпада

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото в България. В него са разписани основните промени, свързани със смяната на валутата. От документа става ясно колко време ще плащаме и в двете валути и в какъв срок ще трябва да обменим наличните си левове.

В самия законопроект очаквано не е записана дата за прием на България в еврозоната. Тя, както и курсът на лева към еврото, ще бъдат определени от Съвета на Европейския съюз с единодушно решение на държавите членки, чиято парична единица е еврото, и страната ни. Ангажиментът на българските власти е страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс от 1,9558.

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали това ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други. От датата на въвеждане на еврото се предвижда изплащането на възнагражденията, обезщетенията, паричните и социалните помощи, както и пенсиите да се извършва в евро.

Разписано е, че когато сменим валутата, ще има един месец, в който ще може да се плаща паралелно и в лева. След това досегашната ни валута ще стане неплатежоспособно средство. За да се предотврати спекулата, идеята е цените на стоките да се изписват в евро и лева в продължение 12 месеца. На датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс.

Предвидено е новият лихвен процент по договори за кредит с променлив лихвен процент да не може да е по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент към датата на въвеждане на еврото лихвеният процент ще остане такъв, какъвто е бил договорен преди датата на въвеждане на еврото.

Проектът на Закон за въвеждане на еврото в България е разработен от специално създадена с тази цел междуведомствена работна група към Министерството на финансите, в която участват Българската народна банка, всички министерства и заинтересовани институции и организации, представители на бизнеса и на академичната общност. Законопроектът е съгласуван с Европейската комисия, която даде своето положително становище по него, като предстои съгласуването му с Европейската централна банка.

Преди ден Министерството на финансите пусна и информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. В специално създадената рубрика „За еврото“ гражданите и бизнесът ще намерят кратки и точни отговори на най-често задаваните въпроси. Друг акцент в електронната страница е рубриката „Вярно ли е, че“. В нея чрез факти е даден отговор на някои от най-често срещаните неверни твърдения и неоснователни притеснения, свързани с присъединяването на България към еврозоната. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...