Новини от Пловдив » Бизнес » Храна, напитки и хотел при отмяна или закъснял полет и в Шенген
Бизнес България Важно

Храна, напитки и хотел при отмяна или закъснял полет и в Шенген

Стачките на служителите на авиокомпаниите не са форсмажорно обстоятелство
След официалното присъединяване на България към Шенген по въздух и вода онлайн платформата „Ние, потребителите“ напомня основните права на пасажерите при пътуване със самолет.
„Когато полетът закъснее с два над два часа или бъде отменен, съгласно европейския регламент за въздушния транспорт, имаме право на обезщетение в размер на до 250 евро за полети на разстояние до 1500 км, като за по-дългите може да достигне до 600 евро“, посочи пред телевизия Euronews Bulgaria Габриела Руменова от „Ние, потребителите“.
Тя информира, че има произнасяне на Съда на Европейския съюз относно въпроса форсмажорно обстоятелство ли са стачките при авиокомпаниите. “Съдът счита, че не са, защото превозвачите знаят предварително, че служителите им подготвят стачни действия. Понякога те опитват да избягат от отговорност и се позоват именно на „форсмажорно обстоятелство“, но това е неправомерно“, обясни Руменова. И добави, че освен обезщетението, при забавяне или отмяна на полет, включително и заради стачки, самолетната компания също така има задължението да положи определени грижи за пасажерите. Да им осигури храни и напитки, а при необходимост от настаняване в хотел – да поеме разходите за нощувките и трансфера до мястото за настаняване и обратно до летището.
Ако пасажерът изпусне следващия си полет с друг авиопревозвач заради първия си полет, който е закъснял или е бил отменен, той може да заведе дело за материални и нематериални щети срещу виновната компания, разясни още експертът.
За да се възползват от правата си, хората трябва да предприемат максимално бързо необходимите за това действия, както и да пазят бордните си карти, кореспонденция с търговеца и всички дурги доказателства. Ако се е наложило да си закупят храна и напитки или да ползват хотел за своя сметка, да съхранят платежните  документи, за да ги представят за възстановяване на средствата. /ПловдивПрес
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...