Новини от Пловдив » Градът » 176-ма бакалаври и магистри взеха дипломите си в ТУ-Пловдив
Градът Образование Пловдив Пловдив Важно

176-ма бакалаври и магистри взеха дипломите си в ТУ-Пловдив

В двора на на Техническия университет – филиал Пловдив, днес отново прозвуча студентският химн „Gaudeamus igitur“. На тържествена церемония своите дипломи получиха 176-ма бакалаври и магистри от Факултета по електроника и автоматика към висшето учебно заведение.

Според оценката на преподавателите и ръководителите на Техническия университет – филиал Пловдив, випуск 2023 се е представил много добре по времето на своето следване, за което говори и фактът, че отличниците от курса са 32-ма. По решение на академичното ръководство шестима от дипломантите получават и златен медал, а други петима – сребърен.

Абсолютен първенец на факултета е магистър-инженер Николай Колев от специалност електротехника, който се дипломира с успех 6,00. Сред бакалаврите, титлата „Първенец на випуска“ получи Марлен Димитрова от специалност индустриално инженерство с успех отличен 5,90. Общо във випуск 2023 г. дипломантите са 395-ма. Досега – 35 г. след създаването на пловдивския филиал на Техническия университет, висшето учебно заведение е обучило 12 115 инженери и информатици, 6367 от тях за завършили факултет електроника и автоматика.

Директорът на Техническия университет – филиал Пловдив, доц. д-р Никола Шакев сподели, че студентите от випуск 2023 са преминали доста тежко следване заради ковид ограниченията за присъствено обучение. От друга страна това донесе допълнителни умения на студентите и преподавателите в електронна среда, коментира доц. Шакев. Според него, завършилите студенти имат много добър кариерен шанс, защото в последните години българската икономика изпитва глад за инженери и специалисти с техническо образование.

Дефицитът на инженери променя и стратегията на фирмите и те все повече партнират с Техническия университет – филиал Пловдив, предоставяйки му най-съвременна техника и технологии за лабораториите, където бъдещите инженери да бъдат обучавани. Студентите ни получават подкрепа от индустрията по време на цялото следване и това е много важно за тяхното кариерно развитие, заключи доц. Шакев.

На празника на абсолвентите гостуваха 7 големи национални и регионални компании, които бяха подготвили подаръци за най-успешните дипломанти. Директорът на една от фирмите, свързани с енергетиката заяви, че е готов да подпише трудов договор още тук и сега със завършилите Тепническия университет – филиал Пловдив.

Първенецът на випуска при магистрите от факултета по машиностроене и уредостроене е Хараламбос Теодоридис. Веднага след завършването си той е призован в гръцката армия.

Инженер Валентина Бъбарова е №1 в своя випуск сред бакалаврите. Тя завърши специалността дизайн и печатни комуникации с успех отличен 5,80. Веднага започнах работа в голяма пловдивска печатница като инженер технолог на офсетови печатни машини, споделя отличничката. „Сигурно ще продължа да уча и магистратура, но в момента задържам, за да се съсредоточа върху работата. Чувствам се много добре в академична среда на университета. За мен бе ценно, че преподавателите искаха да знаят мнението ни по даден въпрос и обосновките ни – независимо дали са верни или погрешни. И помагаха с насоки, а не просто да ни дадат отговор и да казват: ей това е вярното, другото няма смисъл“, разказа инж. Бъбарова.

Инженер Марлен Димитрова си извоюва титлата „Първенец на випуска“ със своя успех отличен 5,90. Тя вече е трето поколение инженер и поема уверено традицията на своите семейни предци. Счита, че инженерството е заложено в нея. „Техническият университет – филиал Пловдив, ми даде не само престижна професия, но по време на следването се ощастливих със свое семейство, а заедно със съпруга ми се радваме на първото си дете. В момента сме в Германия, където отговаряме за преместването в България на високотехнологично предприятие за медицинска оптика. Става дума за предприятие, което ще произвежда най-важните оптически детайли за медицинските роботи ДаВинчи. Ценя много това, че 90 процента от преподавателите са ни не само учители, но и приятели. Зная, че и занапред ще мога да ги търся, когато имам да решавам инженерни задачи в моята работа“, сподели инж. Димитрова.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...