Новини от Пловдив » Градът » Късноантичната сграда „Ирини“ ще бъде открита на 18 април
Градът Култура Общество Пловдив

Късноантичната сграда „Ирини“ ще бъде открита на 18 април

Официалното откриване на Късноантична сграда „Ирини“ и отбелязването на третата годишнина на Посетителския център на Епископската базилика на Филипопол ще бъде на 18 април – Международния ден за опазване на паметниците на културата.

От 16 до 17.30 часа ще се проведе среща разговор в Епископската базилика на Филипопол с проектанти, проучватели, археолози, реставратори, архитекти и строители, участвали в мащабния проект за проучване, реставрация и експониране. Те ще споделят как седемгодишната реализация на проекта се превърна от мечта в реалност, обединявайки усилията на фондация „Америка за България“, Министерство на културата и Община Пловдив, близо 50 български фирми от Пловдив и страната, експертни екипи в различни направления и стотици доброволци.

Резултатът е един модерен посетителски център и пространство за събития и образователни дейности, който днес разкрива великолепието на късноантичните мозайки на Филипопол пред посетители от цял свят.

В 18 часа ще бъде официалното откриване на Късноантична сграда „Ирини“ – част от сериен обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, вписан в Индикативната листа на Република България в ЮНЕСКО през 2018 г. заедно с Епископската базилика на Филипопол и Малка базилика на Филипопол.

Античната улична мрежа с кръстовище и късноантична сграда „Ирини“ – днес експонирани in situ (на място) в т.н. подлез „Археологически“, са открити от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при спасителни археологически проучвания през 1983 – 1984 година във връзка с реконструкцията на някогашния бул. „Георги Димитров“ (днес „Цар Борис III Обединител“) и изграждането на колектор и подлезно съоръжение.

След приключване на археологическото проучване на обекта е осъществена мащабна кампания за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на сграда „Ирини“ е обособена като самостоятелна зала, за да се осигурят необходимите условия за съхранение и експониране на разкритията.

Античните улици – cardo (север – юг) и decumanus (изток – запад), са нивелирани, консервирани и служат за основна артерия на подлеза, а помещенията от античните сгради покрай тях са приспособени са използване като магазини.

В периода 2003 – 2004 г. мозайката е реставрирана и експонирана с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културно наследство на Държавния департамент на САЩ.

Късноантична сграда „Ирини“ (бул. „Цар Борис III Обединител“ 89, подлез „Археологически“) ще посреща посетители от 19 април 2024 г.

Работно време: всеки ден от 9.00 до 18.00 ч.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

InchevBorislav
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...