Новини от Пловдив » Важно » Почетоха Златю Бояджиев с изложба в родното Брезово
Брезово Важно Галерии Култура Маршрути Посоки Регион

Почетоха Златю Бояджиев с изложба в родното Брезово

  • Художникът Съби Гавраилов с грандиозна изложба в родната къща на Златю Бояджиев

Художникът Съби Гавраилов и сдружение „Творческо средище – родна къща Златю Бояджиев“ представиха изложбата „Златю оживява“ пред десетки жители и гости на град Брезово. Съби Гавраилов докосна посетителите със селекция от непоказвани до сега портрети на своя баща, свои близки роднини, великия майстор Златю Бояджиев, както и с репродукцията на емблематичната за Брезово картина „Брезовски овчари“.

Събитието се провежда за първи път по идея на Гавраилов по случай участието на Златю Бояджиев във Венецианското биенале през 1942 г. Именно през април са били трепетите по биеналето, а творбите, с които Златю Бояджиев участва, са „Брезовски овчари“ и „Пъдари“.

„Златю оживява“ и чрез седемте негови портрета, които създадоха надарени деца от град Брезово, село Чоба, село отец Кирилово и град Пловдив, които се включиха в семинар по създаване на портрет с маслени бои. Техен ментор беше именно талантливият Съби Гавраилов, който в рамките на два дни разказа за тънкостите, техниките и важните детайли при рисуването на човешки образ.

„Не очаквахме, че ще се справим за 2 дни, научихме толкова интересни неща“ – изказаха своите впечатления младите художници. Те споделиха още, че са научили много нови неща от семинара и ще се радват да присъстват на още събития в Брезово.

Събитието откри кметът на общината инж. Калин Калапанков, който благодари на художника, че винаги се завръща в родното Брезово и популяризира града и общината в редица културни събития по света.

На откриването присъстваха още председателят на ОбС Брезово, общински съветници, представители на местния бизнес и други гости.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...