Новини от Пловдив » България » Държавата брои 10 млн. лв. на „Евролаб 2011“ за лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“
България Важно

Държавата брои 10 млн. лв. на „Евролаб 2011“ за лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“

  • Така пунктът заработват две държавни лаборатории, обясняват от БАБХ. Бивши държавни шефове обаче твърдят, че влиянието на криминални фигури на пункта продължава

Подписано е споразумението между държавата и „Евролаб 2011“ срещу 10 млн. лв. фирмата да освободи затворената лаборатория заедно с техниката на ГКПП „Капитан Андреево. Това съобщиха за bTV от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Две години след сблъсъците с частната лаборатория на границата държавата реши да плати от бюджета ни 10 млн. лв. на фирмата, за да остави базата заедно с техниката за изследвания.

Така пунктът заработват две държавни лаборатории, обясняват от БАБХ. Бивши държавни шефове обаче твърдят, че влиянието на криминални фигури на пункта продължава.

Фирмата, печелила милиони от изследвания на плодовете и зеленчуците от Турция и разтоварването на стоките за проверка, все още се води наемател на помещенията на БАБХ, въпреки че няколко поредни правителства ограничиха дейността й.

Промените започнаха през 2022 г. с въпроса защо точно „Евролаб 2011“ върши този бизнес и има ли общо тази фирма с „Интерпред Еврологистик“, свързана с небезизвестния Размиг Чакърян-Ами, която прибираше таксите в предходните 10 години.

Според източници от МВР и медийни публикации Ами е близък до двама знакови криминално проявени – Красимир Каменов-Къро, убит миналата година в Южна Африка, и Христофорос Аманатидис-Таки, обявен за международно издирване. През 2022 г. в разследване на bTV показахме общото между двете фирми на „Капитан Андреево“, които са имали общи служители. Самият управител на „Евролаб 2011“ заяви, че е един от тях.

За връзката на Ами с „Евролаб“ пише и в докладна записка на антимафиотите от ГДБОП. Те са претърсвали офиса на фирмата по прокурорско разследване срещу изчезналия Петьо Петров-Еврото за изнудване и търговия с влияние над магистрати. Според сигнали Ами и Еврото са били заедно, преди Петьо Петров да изчезне. Един от хората, повели битката с фирмите на „Капитан Андреево“ преди две години, е Иван Христанов, зам.-министър на земеделието през 2022 г.

„Лабораторията беше просто печатница за пари и тя допускаше заради занижен контрол завишено съдържание на пестициди в България и ЕС. Неоспорими данни за тези действия аз съм предал на ГДБОП и на прокуратурата. Отделно от това товарната дейност представлява заплаха за националната и европейската сигурност. Тя всъщност представлява онзи инструмент, който контролира канал за трафик на наркотици между Азия и Европа. Той представлява и заплаха за нашето сухопътно приемане в Шенген“, заяви Иван Христанов.

През 2022 г. ви показахме как в договорите за наем на двете фирми на границата не е уредено да проверяват зеленчуците в лаборатория. Частната лаборатория беше затворена и изследванията бяха поети от държавата. На фирмите бе отнето и разтоварването, което също поеха държавни служители.

„Евролаб 2011“ обаче спечели делото срещу заповедта за товарната дейност. Така в края на миналата година да товарят и разтоварват бяха избрани отново частни фирми.

Обявена бе и обществена поръчка за оборудване на нова държавна лаборатория на пункта. Като кандидат и там се появи свързаната с Размиг Чакърян-Ами първа фирма наемател – „Интерпред Еврологистик“. Заедно с още един кандидат фирмата обжалва условията на поръчката и така блокира избора на доставчик. Въпреки това от месец и половина държавната лаборатория на границата е факт – с друга техника.

Част от техниката за изследвания е взета от т.нар. допинг лаборатория на Софийския университет. На този фон „Евролаб 2011“ печелят поредно свое дело в съда срещу заповедта на агенцията за прекратяване на договора им за наем.

„Въпреки че противозаконно ми бе отнета възможността и правото да работя и да упражнявам дейността си по договор, въпреки че съдът също потвърди правотата ми, аз не съм допускан да работя. Органите на МЗХ и БАБХ с недопускането ми извършват поредното закононарушение и аз ще продължавам да търся правата си по законов ред, както и стриктно да спазвам законите на страната“, заяви бизнесменът Васил Димитров, собственик на „Евролаб 2011“.

Между БАБХ и „Евролаб 2011“ текат още няколко дела, които са висящи. Едно от тях е по жалба на фирмата срещу първата заповед от 2022 г. пробите от зеленчуците да се изследват в държавната лаборатория в София, което към момента е върнато от ВАС за доразглеждане.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

InchevBorislav
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...