Новини от Пловдив » Важно » С поредица от събития СУ „Христо Проданов“ отбелязва 40 г. от подвига на патрона си
Важно Карлово Образование Общество Регион

С поредица от събития СУ „Христо Проданов“ отбелязва 40 г. от подвига на патрона си

Дни преди отбелязването годишнината от делото на Христо Проданов – първият българин изкачил Еверест, изграждането на новата стена за катерене в СУ „Христо Проданов“ в Карлово е вече на финален етап. Тя е с приблизителна височина 7 м и дължина 10 м. Откриването на съоръжението в чест на най-великия ни алпинист, ще се състои на официална церемония на 18 април.

Средствата бяха осигурени след силна обществена подкрепа получена благодарение на настоятелството към училището, което организира няколко благотворителни кампании. Общите усилия на настоятелството и ръководството на училището доведоха до отпускане на средства и от Министерството на младежта и спорта.

„Тази година е специална защото, отбелязваме 40 години от подвига на нашия патрон. Затова имаме календар от събития през целия месец април. Постарахме се да са различни и интересни. Разбира се кулминацията ще е след няколко дни, когато официално открием стената, а по-късно същият ден ще има и концерт“, сподели директорът на училището Лука Мачев.

В събота училището организира по нестандартен начин деня на отворените врати, като го замени с „Работилници и игри за деца и родители“ за всички желаещи. Своеобразният хепънинг се радва на голям интерес сред малки и големи. По-рано актрисата Гергана Стоянова, чиито глас всички в България разпознават, проведе мотивационен семинар с ученици под заглавието „Аз уча, вярвам, мога, знам“. Целта беше да се помогне на младежите да се ориентират по-добре при планирането на бъдещото им развитие. В следващите седмици ще има множество спортни състезания и културни събития. В понеделник ще бъде открита изложбата „Светоусещане: Изкуството – моето огледало“, а на 16 април писателят Димитър Димитров ще представи биографичната си книга „По пътя към върха – Историята на Христо Проданов“. Литературната вечер ще продължи с литературно четене, на което възпитаниците на учебното заведение ще представят авторски текстове.

Христо Проданов е 13-ият човек в света, успял да покори връх Еверест. При това без кислороден апарат по най – трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“. Проданов изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Той е първият, изкачил Еверест през април – твърде рано за обичайните атаки на върха, и четвъртият, направил това сам. Той загива при спускането от върха на 21 април.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

InchevBorislav
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...