Новини от Пловдив » Важно » Вихра Григорова открива самостоятелна изложба с библейски сюжети „Хляб наш насъщен“
Важно Галерии Градът Култура Пловдив Пловдив Важно

Вихра Григорова открива самостоятелна изложба с библейски сюжети „Хляб наш насъщен“

Дружество на пловдивските художници кани пловдивчани и любители на изкуството на откриването на самостоятелната изложба на Вихра Григорова „Хляб наш насъщен“, което ще се състои на 16 април 2024 г., от 18.00 ч., в Галерия „ДПХ“, бул. „Цар Борис III Обединител“ 153!

Изложбата „Хляб наш насъщен“ съдържа около 30 творби с предимно библейски и евангелски сюжети и персонажи, създадени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба: нощви за замесване, оформяне и втасване на тестото, малки копанки за индивидуално втасване, големи почти плоски нощви, в които се разделя и оформя тестото, паралия, различни стари фурнаджийски лопати.

Сам по себе си хлябът е свързан както с религиозната, така и традиционната празнична обредност и това привлича художничката Вихра Григорова да вдъхне нов живот на тези ръчно изработени, вече отдавна антикварни предмети, свързани с насъщния хляб.

Вихра Григорова е завършила Националната художествена академия в София, специалност „Стенопис“ в класа на проф. Мито Гановски през 1976 година. Дълги години работи като уредник в Градска художествена галерия – Пловдив. Национален експерт е по „Българско изобразително изкуство“ на Министерството на културата.

През 2014 година е удостоена с Награда „Пловдив“ за изобразително изкуство за юбилейната си изложба „Пейзажът е жив“ в галерия Възраждане през 2013 година.

Има реализирани над 40 самостоятелни изложби в Пловдив, София, Бургас и др. и е редовен участник в изложбите на Дружеството на пловдивските художници.

Нейни творби са притежание на много галерии и частни колекции в България, в редица европейски страни, САЩ, Япония, Русия и др. Участва в редица национални и международни пленери в страната и в чужбина. Живее и работи в Пловдив.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

InchevBorislav
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...