Новини от Пловдив » Важно » Огромен шведски архив регистрира паранормални явления
Важно Суматоха

Огромен шведски архив регистрира паранормални явления

Изрезки от вестници, книги и разкази от първа ръка на хора, които твърдят, че са посещавали други планети, са каталогизирани в гигантски шведски архив за паранормални явления, който привлича любопитните и изследователите от цял свят, предаде АФП.

Архивът за необясними явления (AНЯ) твърди, че е най-голямата библиотека за паранормални явления в света с 4.2 км рафтове, разположени под земята.
65-годишният Клас Сван и 73-годишният Андерс Лилйегрен, които ръководят архива, разположен в югоизточния град Норкопинг, казват, че не са нито суеверни, нито вярващи, а по-скоро „любопитни изследователи на неизвестното“.

AНЯ

– името както на библиотеката, така и на сдружението, което събира документация повече от 50 години – се състои предимно от книги, но също така и от по-оригинални документи, като например разкази от първа ръка за паранормална дейност, записани на магнетофонни ленти, и снимки на духове.

„Това, което изграждаме тук, в АНЯ, е хранилище на знания. Опитваме се да съберем колкото се може повече информация за всеки вид неразгадана научна загадка, която можем да намерим за да я направим достъпна за света“, обясни Сван.

Всяка година библиотеката се посещава от около 300 души, като посещенията са само с предварителна уговорка.

Архивите са в процес на дигитализация и много от документите вече могат да се разглеждат на сървър.

Необходим е само код за достъп, който двойката с удоволствие споделя.
Грег Егигян, професор по история и биоетика в Държавния университет на Пенсилвания, САЩ, посещава АНЯ, за да направи проучване за книга за историята на НЛО (неидентифицирани летящи обекти).

„Работил съм в безброй архиви в Европа, Съединените щати и Обединеното кралство. Престоят ми в АНЯ беше безспорно най-увлекателният и най-продуктивният“, разказа той.

„АНЯ без съмнение е

най-изчерпателният архив

за материали, свързани с глобалната история на феномена НЛО в света“, каза той и добави: „В момента в АНЯ се намира най-много архиви, свързани с НЛО: „Човек не може да изучава задълбочено темата, без да се запознае с неговите фондове.“

Изследването на НЛО дълго време е било заклеймявано, но се превръща във все по-приета област на научните изследвания.

През септември 2023 г. НАСА официално се присъедини към търсенето на НЛО, заявявайки, че дисциплината изисква „строг, основан на доказателства подход“.

В АНЯ Сван прелиства пожълтелите страници на книга с червена корица.
Произведението е от подземната НЛО сцена в бившия Съветски съюз, напечатано тайно само в седем или осем оригинални екземпляра.

Книгата е „едно от редките неща, с които разполагаме“, казва Сван, докато разглежда ръкописните бележки на руски език в полетата и скиците на ракети.

„Те не са знаели какво виждат, но ние можем да сравним това с нашите собствени файлове и (можем да заключим, че това са) изстрелвания на ракети от ракетната база в Плесецк“, които по това време са били секретни, казва той.

Архивите на АНЯ съдържат някои изненадващи материали, включително малко известен анекдот за френския писател и политик Виктор Юго, който в момента е изложен в музея на изкуствата в Норкьопинг.

В бележките, които пише по време на политическото си изгнание на британския остров Джърси през 1852-1855 г., Юго описва срещи с мъртвата си дъщеря.

Тези записки са допринесли за раждането на нова религия, която днес се изповядва от няколко милиона последователи във Виетнам – каодаизъм, казва кураторът на изложбата Магнус Бартас.

 

Фреска на Виктор Юго днес украсява стената на храм на десетина километра северно от Хо Ши Мин.

АНЯ, администрирана от асоциация от доброволци и любители, „обхваща и фолклора, вярванията“,

свързани с паранормалните явления

като цяло, каза Сван.

„Харесва ни да виждаме това като социално дело, което влияе на обществото по целия свят и оказва влияние върху живота на хората“, обясни той.

Вярванията се развиват с течение на поколенията и това, което в миналото е било суеверно и отхвърляно като такова, днес може да не е толкова заклеймено.

Шведската художничка Ида Идаида прекарва един месец в проучвания в архивите на АНЯ, за да създаде гигантска скулптура от тъмно дърво.

Тя потърсила вдъхновение от преживяванията на вещици, описани подробно в книгите, чиито знания са били пренебрегвани в историята, разказа Идаида.

Хората, чиито преживявания и разкази не се възприемат сериозно в обществото, могат да намерят полагащото им се място в архива, казва уредникът на музея Магнус Бартас.

„Архивът казва, че нещо е необяснимо. Това означава, че не трябва да го отхвърляме. Трябва да го изследваме. Трябва да бъдем открити“, заключи той./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...