Новини от Пловдив » Бизнес » Екология » Садово, Пещера, Батак и Стрелча произвеждат зелен ток, адаптирани с промените в климата
Батак Екология Пещера Регион Садово Стрелча

Садово, Пещера, Батак и Стрелча произвеждат зелен ток, адаптирани с промените в климата

На 05.04.2024 г. в Община Садово успешно премина работната среща – семинар по проект BGENVIRONMENT-4.004-0014 „Подобряване на капацитета на администрациите и пилотно прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени на общините Пещера, Батак, Садово и Стрелча“ между общинската администрация и представители от НПО сектора и бизнеса.

Основният фокус на срещата беше повишаване на капацитета, осведомеността и засилване на комуникацията между администрацията, местното гражданско общество и бизнес. На срещата бяха представени и обсъдени мерки за намаляване и ограничаване на неблагоприятните последствия от изменението на климата, добри практики и споделения опит по проекта.

Участниците бяха запознати с практиките за адаптация към климатичните промени в Норвегия и други добри примери. Ползвани са норвежки консултанти по темата. Първата препоръка, която дават норвежците е да се ползва градски и обществен транспорт, а не лични автомобили. На второ място да се ползват електромобили. При пробег 200 хил. км електрическия автомобил отделя поне 30% по-малко въглероден диоксид от колите с двигатели с с вътрешно горене.

Норвежките консултанти препоръчали на нашите управленци да се научат да планират по 25-30 години напред и да се предвидят за общините бюджети за климата. Освен това те препоръчали като добра практика безплатните консултации за домакинствата за преминаване към зелена енергия. Освен това норвежците насърчават поощрителни мероприятия за хората, които не замърсяват околната среда и се адаптират. Има инициативи като „Зелена награда“, „Най-чист и екологичен квартал и къща“, които дават стимули на хората да се стремят да следват добрите практики и адаптират към климатичните промени.

Във всички общини, участници в този проект мерките вече са налице – изградени са фотоволтаични мощности, които ще намалят сметките за ток на общинските структури. Много добър пример в това отношение е Община Садово, където са изградени мощности за собствени нужди, посочи главният еколог на Садово Атанас Иванов. Фотоволтаичната централа е на покрива на Община Садово, инсталацията ще помогне за намаляване на разходите за електроенергия на общината, а в бъдеще местната управа планира да снабдява с електричество собствено производство училищата и детските градини на територията на общината. Енергията ще се съхранява в „буферни съдове“ и ще може да се ползва и в тъмната част на деня, подчерта Иванов.

Лекторът Филип даде увлекателни примери, в които изтъкна необходимостта от адаптация на обществото ни към промените в климата.  Промените, които настъпват, струват стотици хиляди евро на Европейския съюз годишно за борба с последиците от наводнения, бури и други аномалии, а това са загуби за икономиката, подчерта лекторът.

За последните 150-160 години температурата на планетата се е вдигнала с около 1,1 градуса, а това е довело до драстични изменения в климата, посочи водещият. Той подчерта, че битката е да не се допуска глобалната температура да се вдигне с 4 градуса, защото ще последват катаклизми. В момента светът се бори да запазим температурата на покачване под 1,5 градуса.

Откакто има постоянно измерване, диаграмите сочат, че от 1980 година насам температурата започва да се качва много нагоре, което е тревожно. За сравнение в последните 10 хил. години планетата Земя се е затоплила с 5 градуса, а само за 44 години ние наблюдаваме затопляне с 1 градус, показват измерванията.

Основната причина за затоплянето са парниковите газове, а това се отразява на всички сфери на живота – здраве, заетост, енергетика, селско стопанство. 400 души в ЕС губят живота си на година заради климатичните промени. Най-вредният и с най-голям ефест е въглеродният диоксид, който се получава при изгаряне на изкопаемите горива и от отделителната система на животните. Говорим за големи животински стопанства, подчерта водещият. На второ място като парников газ е метанът с 12 на сто от целия обем. „Трябва да знаем, че парниковите газове имат и полезна функция, те поддържат запотлянето на земята, ако тях ги нямаше средната температура щеше да е минус 18“, даде пример водещият. Тоест те са необходими, но е важно какво количество бълва човешката цивилизация.

През 2019 година след проучване и обработка на 11600 научни публикации, единодушно е мнението, че температурата се повишава в следствие на човешката дейност. Тогава се взима решението да се намали човешката дейност в тази насока, тоест да се намалят въглеродните емисии. Това става с приемането от ЕС на т. нар. Европейски зелен пакт, по-известен като Зелената сделка.

Зеленият пакт е стратегически документ от 24 страници, в които е описано как да запазим и да развиваме икономиката и стандарта на живот в ЕС така, че да намалим емисиите на парникови газове и да опазим здравето на хората. Най-просто – енергетика от въглища? Не! Енергетика от слънце и ВЕИ, посочи водещият.  здравето на хората, стопанството и климата.

Проект BGENVIRONMENT-4.004-0014 „Подобряване на капацитета на администрациите и пилотно прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени на общините Пещера, Батак, Садово и Стрелча“ се изпълнява с финансовата подкрепа в размер на 281 хил. евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021“.

Основната цел, която постигна проектът е повишаване капацитета на общините Пещера, Батак, Садово и Стрелча за оценка на стратегическите им планове и програми във връзка с планиране и изпълнение на действия, водещи до намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към изменението на климата.

До момента са изпълнени всички дейности по проекта, сред които обучения и обмяна на опит за подобряване на компетентността на общинските служители в областта на планирането на мерки за смекчаване и адаптиране към климатичните промени; изграждане на фотоволтаични инсталации на общински сгради, собственост на общините партньори; оценка на общинските планове по отношение на изпълнението на целите за намаляване на емисиите на парникови газове и набелязаните мерки за адаптация към изменението на климата.

Проектът се изпълнява съвместно от Община Пещера (бенефициент), Община Батак, Община Садово, Община Стрелча, „Супрас“ – Норвегия и Сдружение „Съюз за България“.

Срок на изпълнение: от 27.03.2023 г. до 30.04.2024 г.

Работим заедно за по-зелена, по-конкурентна и по-приобщаваща Европа.

https://www.eeagrants.bg/

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...