Новини от Пловдив » България » Президентът привика премиера да обясни за рокадите в служебния кабинет
България Важно Избори 2024 Общество Политика

Президентът привика премиера да обясни за рокадите в служебния кабинет

Румен Радев

Президентът Румен Радев не каза дали ще подпише указите за смяната на двама министри – на външните работи и на земеделието. Той подчерта, че първо иска да обсъди мотивите на служебния премиер Димитър Главчев, предава БНР.

Президентът заяви, че лесно може да вземе решението по предложенията на Главчев за смени в МВнР и Министерство на земеделието, но каза, че двамата министри се освобождават седмица след клетвата на служебния кабинет, което е поредно доказателство за провала на конституционната реформа.

„В стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията, са обезсмислили институцията на служебния кабинет“, каза още Радев и припомни, че от партийни събрания се раздават разпореждания и се заплашва служебният премиер, визирайки изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който разкритикува това, че Димитров се опитва да промени външнополитическия курс на страната.

Радев се надява Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и върху цялостното доверие върху изборния процес.

„Странно е министър-председател да сменя мнението си през ден“, каза още президентът.

„За външния министър стана ясно от къде идва заръката, но кой поръча смяната и на земеделския, който господин Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет в дух на приемственост и като доказан маджарски опит в областта. Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е изобщо през ден да сменяме министри. Така объркване и обществото, и бизнеса, и партньори?“.

Румен Радев остро се обяви срещу номинацията на Даниел Митов за поста външен министър. Смята, че трябва да проведе сериозен разговор със служебния премиер преди да вземе окончателното си решение за подписването на въпросните укази.

„В петък ще поканя г-н Главчев да обсъдим неговото предложения, които не може да се включват заместник-председатели на политически партии. Искам да чуя реалните мотиви, които накараха господин Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава. Запазвам правото да имам все пак някаква отговорност за запазване на благоприличие, политическо в този модел. Досега аз, в мой служебен кабинет, не съм назначавал заместник-председател на политическа партия“, заяви държавният глава..

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...