Новини от Пловдив » България » Протестиращи обстреляха с яйца здравното министерство в София
България Важно Здраве Общество

Протестиращи обстреляха с яйца здравното министерство в София

Снимка: БТА

Протестиращи, сред които представители на фондация „Даная“, се събраха пред сградата на Министерство на здравеопазването с искане за отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Валентин Димитров. Те настояват и за оставката на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева, след като по-рано този месец тя отмени заповедта за уволнението на директора на „Пирогов“. Това съобщават от БТА.

Протестът започна в по-ранен час, за да можем да хванем г-жа Кондева в работно време и да проведем среща, коментира пред журналисти Ани Стоянова, майка на починалата в „Пирогов“ 15-годишна Даная. По думите ѝ Кондева дължи обяснение за отмяната на заповедта.

Снимка: БТА

„Цяла година публично говорене, множество протести и проверки, няколко одита, които ясно описват всички нарушения в „Пирогов“ – Кондева реши, че най-важното нещо в здравеопазването е да спаси Димитров“, посочи Стоянова. Според нея тази отмяна на заповедта от страна на министър Кондева е недопустима и неморална – това показва какви са приоритетите в здравеопазването у нас.

Ани Стоянова съобщи, че е изпратила съобщение на служебния здравен министър, в което моли да бъде уговорена среща за днес в Министерството на здравеопазването. По нейни думи три часа по-късно служител от здравното ведомство е предал лично писмо от Кондева, в което пише, че срещата може да се проведе след десет дни. Срещата е насрочена за 24 април, а на 23 април изтича договорът за управление на „Пирогов“ на д-р Валентин Димитров.

Никога не е имало вариант след три часа да получа на крака писмо от административен служител, заяви адвокатът на семейството Методи Лалов. Той припомни за излъчения в медиите запис от заседание на медицинския съвет на болница „Пирогов“ и посочи, че това, което се чува, не са българските лекари – „те лекуват болката, а не я причиняват“.

„Мотивите за връщането на д-р Димитров са, че са установени малки административни нарушения. Трябва да е много ясно на цялото общество, че тези нарушения струват милиони лева от един медикамент за един пациент и костват животи“, заяви Ани Стоянова.

Протестиращите са се обявили срещу „политическата наглост, партийна зависимост и корупция“ и за прекратяване на практиката в здравеопазването, която определят като „порочна“.

Те настояха да влязат в сградата на Министерството на здравеопазването и да се срещнат лично с министър Кондева, но не бяха допуснати от охраната.

Според служителите на реда, здравната министърка не е била в сградата.

В знак на недоволство протестиращите хвърляха яйца по прозорците и входа на Министерството на здравеопазването. Има полицейско присъствие, служители от органите на реда охраняват входа на здравното ведомство.

Припомняме, на 28 февруари пред Министерския съвет също е имало протест на граждани и представители на фондация „Даная“. По-рано този месец новоучредената гражданска инициатива „Даная за живот“ е организирала петиция с шест искания за незабавни реформи в детското здравеопазване.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...