Новини от Пловдив » Бизнес » Агро » Птичи грип във ферма със 145 хил. кокошки в Асеновград
Агро Асеновград Бизнес Важно Здраве Регион

Птичи грип във ферма със 145 хил. кокошки в Асеновград

кокошки
Илюстративна снимка

Открито е огнище на Инфлуенца А (грип) в животновъден обект за отглеждане на 154 хил. кокошки носачки в Асеновград. Причина за изпращане на пробите за изследване е наблюдаваната повишена смъртност от регистрирания ветеринарен лекар в обектите. Това съобщават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) по информация на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона. В нея попадат следните населени места в област Пловдив: общ. Асеновград – Асеновград и Боянци; общ. Садово – Моминско.

В 10-километровата наблюдавана зона влизат: общ. Родопи – Крумово, Ягодово; общ. Садово – Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево; общ. Куклен – Куклен, Руен; общ. Асеновград – Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково.

Предвиждат се действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта, с цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение.

Извършва се също епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на грип по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Допълнително, скорошните огнища на Инфлуенца А се наблюдават предимно в южните части на страната, като потвърдени случаи има в областите Хасково, Димитровград и Пазарджик.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

InchevBorislav
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...