Новини от Пловдив » България » Световна титла и медали за наши млади математици
България Важно Образование Общество

Световна титла и медали за наши млади математици

Кадър: БНТ

Седмокласникът Калоян Гешев защити за пореден път световната си титла по скоростна калкулация на Олимпиада по умствени спортове, която се проведе онлайн. Само преди няколко седмици заедно с трима съотборници от отбора по математика на 125-о училище в София Калоян завоюва сребърен и бронзов медал на международната олимпиада по математика за ученици до 15 години в Туркменистан, съобщи БНТ.

Още от 3-4-годишна възраст Калоян започва да пише големи числа с тебешир на детската площадка. В първи клас вече умее да умножава и дели с двуцифрени числа на ум, а сега вече е седми клас и е трикратен шампион по умствена скоростна математика.

„Занимавам се със скоростна калкулация от близо 5-6 години, като в тази сфера, само за 4 години, съм натрупал доста постижения и то не толкова много, колкото е тежестта им“, разказа Калоян Гешев, световен шампион по скоростна калкулация.

На финала Калоян влиза в надпревара с участици от Индия, Сърбия и ОАЕ. Той решава 24 задачи за време от 20 сек. до 1 мин. за всяка и то на ум. В началото на месеца Калоян заедно със съотборниците си се състезава в Туркменистан с малки математици от още 10 държави, сред които Русия, Китай, Катар и Турция.

„Задачите бяха 5 за пет часа. Те бяха трудни и имаше материал, който не беше за нас, но ние се преборихме с тях“, каза Никола Василев, сребърен медалист.

Всеки от тях обича различен дял от необятната наука – Калоян харесва алгебра, Борислав и Никола комбинаторика, а Ивайло е любител на геометрията. Разностранните им интереси се пресичат в приложната математика.

„Начинът на мислене се изгражда именно в тези области, които по-рядко присъстват в училищния курс“, отбеляза Мадлен Христова, ръководител на отбора.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...