Новини от Пловдив » Градът » Ето как изглежда обновената Градска градина на Пловдив и защо искат да носи името на Вазов СНИМКИ и ВИДЕО
Градът Кадър на деня Общество Пловдив

Ето как изглежда обновената Градска градина на Пловдив и защо искат да носи името на Вазов СНИМКИ и ВИДЕО

Галина ГЕОРГИЕВА

Обновената Градска градина на Пловдив, по-известна като Дондуковата, ще бъде открита  утре. Официалната церемония ще от 19,30 часа, а събитията ще продължат три дни. Реконструкцията се проточи една година и е на стойност 4,5 млн.лв. Възстановяването на най-стария парк в града в автентичния му вид е по инициатива на районния кмет на „Централен“ Георги Стаменов. Той и кметът на Пловдив Костадин Димитров ще прережат лентата.

Първата градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив, сега още повече ще привлича жители и гости на града с новата си визия. Кръглият фонтан, който се намира в централната част на парка, през деня ще изстрелва воден стълб с височина 20 м и диаметър 14 м, а вечер ще представлява светлинна атракция.

Има още няколко фонтана и водоскок, където ще плуват костенурки. Алеите са с нови настилки, а малчуганите ще играят на две големи детски площадки с катерушки и люлки.

На входа на градината е разположен паметникът на Иван Вазов.

Паметникът на Иван Вазов

„Цялостна реконструкция беше направена на Градската градина, както и на съпътстващата инфраструктура в карето между между ул.“Бетовен“, ул.“Христо Г. Данов“ и бул.“Шести септември“ и площад „Цар Калоян“. Беше направена цялата подземна комуникация, като водопроводи, канализация, помпени инсталации. Има 4 водни атракциона, има видеонаблюдение, осветление, сложихме нови настилки, пейки, кошчета“, заяви кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Посетителите на градината  ще имат възможност да видят за първи път и изложбата „Квартал 178. Старият център на Пловдив“, посветена на историята на градината и зоната около нея, отбелязана от архитекта Йосиф Шнитер в Плана на Пловдив под номер 178. Изложбата е реализирана от Държавен архив – Пловдив, библиотека „Иван Вазов“ и Историческия музей.

В последните дни се разрази дискусия за името на най-стария градски парк. По предложение на част от пловдивчани той трябва да бъде прекръстен на Иван Вазов, написал едни от най-емблематичните си творби в Пловдив, а кметът на „Централен“ Георги Стаменов прегърна идеята и я обяви за обществено обсъждане на сайта на община Пловдив. БСП и „Възраждане“ обаче скочиха срещу намерението, а последата дума ще има Общинският съвет.

„При нашето проучване се оказа, че тази градина се е наричала Градска градина. Водейки се от историческите факти, че в тази зона е работил Иван Вазов и е била къщата на Патриарха на българската литуратура, направихме предложение тя да носи името му. Няма нищо по-българско от едно такова предложение“, коментира районният кмет Георги Стаменов.

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова“, обясни Петко Георгиев от Народна библиотека „Иван Вазов“ и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от самото й създаване.

Той цитира статия от  вестник „Отечествен глас“ послучай 100 години парково дело в Пловдив, в която журналистът обръща внимание, че градината се е наричала някога Дондукова, но е известно само на няколко души. „В Библиотеката отдел „Краезнание“ всеки ден описва статиите на медиите за Пловдив и областта. Името Дондукова градина се налага през 90-те години, а през последните години и все по-често. Няма нито един официален документ, в който градината да има някакво име. Тя се е наричала Градска градина. За първи път е спомената като Дондукова в  едно стихотворение на Вазов в стихосбирката „Поля и гори“, посветено на най-голямото дърво в градината. Възможно е самият той така да е нарекъл парка“, каза Петко Георгиев.

Наташа Костадинова, началник на Държавен архив Пловдив разказа, през 1883 година Иван Вазов е закупил къща, за което има документ т.нар. „владало“, което е показано в изложбата. „В множеството документи в Държавен архив като планове на града и скици името на градината е Градска градина или Градината при общината и сме ги приложили в изложбата. Показваме и най-старата фотография на градината, направена от известния фотограф тогава Н.П. и е от 1900 година“, коментира тя и дабови, че името на Вазов е тясно свързано със самата градина. Тук е написал „Немили-недраги“, „Епопея на забравените“ и Пловдив винаги е чествал годишнините от рождението му.

Петко Георгиев разказа във ВИДЕОТО защо сме длъжници на Иван Вазов.

/ПловдивПрес

Още новини по темата

БСП-Пловдив с декларация за името на Дондуковата градина

Мощен отпор срещу опита за преименуването на Дондуковата градина

В Пловдив с тридневни празненства откриват обновената Дондукова градина в Пловдив

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...