Новини от Пловдив » Важно » Йорданка Христова ще пее на третия Парад на България в Чикаго
Важно Свят

Йорданка Христова ще пее на третия Парад на България в Чикаго

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова ще е специален гост на третия Парад на България в Чикаго по случай 24 май. Парадът е поредният акт на безпрецедентно обединение на българската общност и събира на едно място всички български училища, фолклорни и танцови състави, културни организации. Тази година той ще се проведе на 19 май, неделя, на традиционното място в предградието „Елк Гроув Вилидж“.

Парадът започва в 12 часа с манифестация на българчетата от южния паркинг на Elk Grove High School (вход 29) и ще продължи до началото на близкия Rotary Green Park. Там ги очаква сцена с интересна програма, детски кът, музика и танци, вкусна храна, студени напитки, игри и много забавления за цялото семейство. Български бизнеси и занаятчии също ще представят своите изделия в специален кът в парка. Тази година организаторите са подготвили

5 палатки за храна и напитки, за да няма опашки

с разнообразно меню за малки и големи, както вино и бира.

Парадът се организира от Българската асоциация за обмен на изкуство и култура (BACE), кметството на „Елк Гроув Вилидж“ с патронажа на Генералното консулство на Р България в Чикаго. Генерален спонсор тази година е Васил Байрактаров, собственик на транспортната компания MGL  и с подкрепата на консултантската компания Prospect Licensing and Consulting, Eurotrans expressр, Des Plaines Eye Care Center и Wise Guys Construction. Медиен партньор за трета година е BG VOICE.

„Миналата година Парадът на България по случай 24 май беше

най-масовото събитие на българска диаспора в целия свят

Той се превърна в символ на умението на българската общност в Чикаго да се обединява зад родолюбиви каузи – коментира генералният ни консул в Чикаго Светослав Станков. – Нещо повече, шествието на българските организации за 24 май е и мощен стимул за запазването на българската идентичност на следващите поколения. Надявам се и тази година нашата общност отново да се събере и да изпрати послание до всички българи по света, че сме обединени в любовта си към България, към нейната история, култура и азбука.“

Всички са добре дошли през целия ден

за да усетят българския дух, да се видят с приятели и познати и да се насладят на музикалната програма. На сцената отново ще видим песни и танци от децата от българските училища, фолклорните състави, DJ Mati и семейни игри с големи и интересни награди. Най-малките пък ще се радват на игри в надуваем замък.

За първи път на сцената на Парада ще видим и певицата Флори, която българите в Чикаго добре познават с програма от разнообразни български и световни хитове. Специален гост тази година е Йорданка Христова. Миналата година тя отбеляза 60 години на сцената с голям концерт в Зала 1 на НДК.

Йорданка Христова наследява изключителния си певчески талант от баща си, който пеел в хор „Гусла“. През годините е направила над 3,500 концерта по цял свят, като първата й изява извън пределите на страната ни е през 1964 г., когато заминава на турне в Румъния с Оркестъра на БНР. А още с дебютната си поява на „Златният Орфей“ през 1966 г. печели първото място с песента „Делфините“.

На следващата година с емблематичната „Песен моя, обич моя“ получава трета награда.

Над 43 са държавите, в които Йорданка Христова гостува със свои изпълнения. Сред тях са Канада, Русия, Никарагуа, Швейцария, Египет, Алжир, Сирия, Ливан, Испания, Германия и т.н. Името й неизменно се свързва с Куба, където тя има много почитатели, един от които е бил самият Фидел Кастро, и много жени са кръстени на нея.На сцената Йорданка Христова винаги излъчва изключителна енергия и завладяваща емоция, сякаш във вените й тече гореща латино кръв./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...