Новини от Пловдив » Важно » Остава забраната за Филип Киркоров да влиза в Литва, реши Европейският съд за правата на човека
Важно Войната в Украйна Култура Свят Съд и Прокуратура

Остава забраната за Филип Киркоров да влиза в Литва, реши Европейският съд за правата на човека

Филип Киркоров

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург отхвърля като неоправдана жалба на известния руски певец Филип Киркоров относно забраната той да влиза в Литва, гласи прессъобщение на сайта на ЕСПЧ, предаде БТА.

В решението си по делото Киркоров срещу Литва (жалба № 12174/22) ЕСПЧ с мнозинство обяви жалбата за неоправдана. Решението е окончателно.

Искът се отнася до забраната на жалбоподателя, популярен певец и музикален продуцент в Русия, да влиза в Литва, тъй като е считан за заплаха за националната сигурност. Литовските власти установяват по-специално, че той е бил инструмент за пропагандата на Русия в държавите от бившия СССР и че като изнася редовно концерти в Крим, той подкрепя политиката на агресия на руската държава.

Като цяло ЕСПЧ установява, че преценката на литовските власти, която се основава на изявленията и поведението на жалбоподателя, не е била произволна или необоснована. По-специално жалбоподателят открито е заявил, че подкрепя действията на Русия на Кримския полуостров и се е нарекъл „представител на Владимир Путин на сцената“. Освен това съдилищата в Литва са преценили, от една страна, интересите на националната сигурност и обществения ред и, от друга,  действията на жалбоподателя , и в крайна сметка не намират, че забраната за влизане на Киркоров в Литва е непропорционална.

Съдът също така подчертава, че националните съдилища, Сеймът (литовският парламент) и Европейският парламент са признали необходимостта от разобличаване на руската дезинформация и пропагандната война.

В сайта на ЕСПЧ се пояснява, че жалбоподателят, Филип Бедрос Киркоров, е български и руски гражданин, който е роден през 1967 г. и живее в Москва.

През януари 2021 г. литовските миграционни власти, по искане на министерството на външните работи, му забраняват  да влиза в Литва за срок от пет години, тъй като той е считан за заплаха за националната сигурност. Властите отбелязват по-специално, че той е популярен руски певец и музикален продуцент със силно влияние в Руската федерация и други държави от бившия СССР и следователно е бил инструмент на „меката сила“. Те също така установяват, че с честото изнасяне на концерти в Крим той подкрепа руската политика на агресия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...