Новини от Пловдив » Важно » Откриха новата стена за катерене в СУ „Христо Проданов“ в Карлово
Важно Карлово Образование Регион

Откриха новата стена за катерене в СУ „Христо Проданов“ в Карлово

„Мечтите се сбъдват само на онези, които са способни да повярват в себе си. Сбъдват се на такива силни и целеустремени личности като нашия патрон, карловеца, покорителя на Еверест Христо Проданов.“, с тези думи на директора на СУ „Христо Проданов“ Лука Мачев започна официалната церемония по откриване на новата стена за катерене, отбелязваща 40-тата годишнина от подвига на първия българин покорил връх Еверест. Мачев подчерта, че изграждането на стената се превърна в обществена кауза, зад която застанаха много карловци. „Тя получи подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Общинския съвет и управата на община Карлово. Затова тази стена освен, че е издигната в чест на Христо Проданов, тя олицетворява волята на всеки, който иска да твори добро и да съгражда в полза на поколенията, съхранявайки българската памет.“ изтъкна директора на СУ „Христо Проданов“.

Стойността на съоръжението с прилежащата инфраструктура и екипировки е 89 хиляди лева. По инициатива на Училищното настоятелство беше проведена благотворителна кампания, чрез която бяха събрани 20 хиляди лева. Останалата част от средствата беше осигурена чрез единственият спортен клуб по катерене в Карлово – „Диамант“, който подкрепи идеята и успешно кандидатства пред Министерството на младежта и спорта. Новата стена е с приблизителна височина 7 м. и дължина 10 м.

На церемонията присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, членове на общинския съвет, дарители, народният представител Иван Ченчев, бившият министър на младежта и спорта доц. Димитър Илиев и бившият спортен заместник-министър проф. Даниела Дашева.

Д-р Емил Кабаиванов напомни, че Христо Проданов беше лидер, който ще остане пример за тези, които помнят онова време и за тези, които четат за случилото се през 1984 година. „Изкачването на Христо Проданов не е самотен акт. Той е част от един екип, от един отбор. Така се случи и сега. Реализирането на тази инициатива доказва, че една цел, особено когато е по-голяма, се постига само когато има единомислие, когато има екип, когато има борба, когато има смелост и дързост.“, подчерта д-р Кабаиванов. На свой ред бившият министър на младежта и спорта доц. Димитър Илиев, в чиито мандат бяха отпуснати средствата, призова присъстващите деца и младежи да изкачват своите върхове, да се целят винаги високо защото е много по-удовлетворяващо, когато се постигнат трудните неща.

Кулминацията на церемонията настъпи, когато при изпълнение на националния химн пада завесата покрила съоръжението, в този момент 10 годишна ученичка се покатери по стената за да постави българското знаме на най-високата точка.

Христо Проданов е 13-ят човек в света, успял да стигне до върха на 20.04.1984 г. и 1-ят в света постигнал това без кислороден апарат. Той е избрал най – трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още „Жестокия път“. Проданов изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Освен това е 1-ят човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и 4-ят направил това сам. Проданов загива при спускането от върха на 21 април.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...