Новини от Пловдив » Пловдив » Съдът отмени заповед за наказание на полицай в Стамболийски заради бягството на Рангел Бизюрев
Пловдив Полиция Регион Родопи Съд и Прокуратура

Съдът отмени заповед за наказание на полицай в Стамболийски заради бягството на Рангел Бизюрев

Старши комисар Васил Костадинов

Административният съд в Пловдив отмени заповед на директора на ОД МВР, с която е бил дисциплинарно наказан служител на полицейското управление на Стамболийски за забавяне при издирването на Димитър Малинов от Цалапица.

Митко изчезна на 20 юли 2023 година. Два дни след това майка му подаде сигнал в Райононно управление в Стамболийски, но според нея, полицията не е направила нищо за издирването му.

Жалбоподателят – младши оперативен дежурен в управлението в Стамболийски оспорва заповедта за дисциплинарно наказание като неправилна и незаконосъобразна с искане за отмяната й.

Той твърди, че на 22.07.2023г. – събота, когато са постъпили данни за изчезването на младеж от Цалапица, той не е бил на работа. На посочения ден са били приети и документирани първоначалните данни за изчезването на младежа, представени от негови близки с версии за изчезването.

На 23.07.2023г. /неделя/ оспорващото лице е било на работа като помощник дежурен. По време на дежурството всички работили активно – докладвано е на заместващ началника на РУ и е изготвена Карта за издирвано лице с последващо обявяване за общодържавно издирване в Националната Шенгенска информационна система. В рамките на следващите няколко дни е установено, че става дума за убийство с предполагаем извършител на престъплението в лицето на Рангел Бизюрев.

Рангел Бизюрев напусна страната безпрепятствено, а веднага след това бяха освободени от длъжност началникът на полицията в Стамболийски Ангел Керпиев и директорът на ОД на МВР в Пловдив Васил Костадинов.

Според съдебния състав е налице нарушаване на правото на защита, което е и самостоятелно основание за отмяна на обжалвания административен акт.

Според магистратите, на база на свидетелски показания за фактическата обстановка, не може да се направи извод за извършено от жалбоподателя дисциплинарно нарушение. Комисията, извършила проверката, също е излязла със становище, че младшият оперативен дежурен не трябва да бъде наказван, но въпреки това била издадена заповед за санкцията „предупреждение“.

„В заповедта не е направена съпоставка между задължения на служителя и действия, които не са осъществени в пълнота или конкретни неосъществени задължения. Не са индивидуализирани и твърдените непредприети неотложни издирвателни мероприятия и затова не може да му бъде вменена дисциплинарна отговорност за неизпълнение на задължения, с които не е запознат“, пише в съдебното решение от 15 април 2024г..

Именно затова Административният съд в Пловдив е решил, че има недоказаност на дисциплинарното нарушение и оспорената заповед следва да бъде отменена.

МВР трябва да поеме и разноските по делото в размер на 800 лв. Решението на съда не подлежи на обжалване.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...