Новини от Пловдив » Без категория » Изложба в НБ „Иван Вазов“ разказва историята на храм „Свети Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци
Без категория

Изложба в НБ „Иван Вазов“ разказва историята на храм „Свети Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.  Манастирският комплекс се намира  в Стария град. Той бе изцяло възстановен и продължава да бъде поддържан със средства на Спомоществователно сдружение „Свети Димитър“, в което членуват съименници Димитровци – пловдивски бизнесмени, хора с различни професии, общественици. Изложбата е по повод 20 години от създаването на Сдружението и се състои от десет пана, които проследяват историята на църквата от първото ѝ изграждане, възкресяването ѝ от пепелта и нейното второ възкресение с благословията на Пловдивска митрополия по инициатива и със средства на сдружението „Свети Димитър“. Едно от паната е посветено на Венецианското издание на Божественото и Свето Евангелие от 1719 г., което е притежание на Пловдивската народна библиотека. По време на официалното откриване на изложбата, безценното издание бе показано в специална витрина.

Изложбата бе открита от Димитър Минев – директор на НБ „Иван Вазов“, инж. Димитър Георгиев – председател на Спомоществователно сдружение „Свети Димитър“, Почетен консул на Украйна в Пловдив и собственик на козметична компания „Роза Импекс“, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив и Георги Стаменов – кмет на район „Централен“.

Димитър Минев отправи специални благодарности към служителите на библиотеката, работили по създаването на изложбата: Кристина Михайлова – дизайнер и Елка Куманова – редактор на текстовете.  Д-р Петко Георгиев, главен библиотекар в отдел „Специални сбирки“ разказа историята на Венецианското издание на Божественото и Свето Евангелие, което се пази от придобиването му от библиотеката през 1922 година в „Специални сбирки“.  Преди това, то е било притежание на църквата „Свети Димитър“. През всичките тези години е било без сребърния си обков, но тази година обковът му беше възстановен като дар от Бачковската света обител. Той бе донесен лично от игумена на Бачковския манастир Велички епископ Сионий. Сглобяването на книжното тяло и сребърните елементи бе извършено в лабораторията за консервация и реставрация на НБ „Иван Вазов“.

Отбелязването на 20-годишнината на Сдружението се е състоя на 26 октомври 2023г. с празничен концерт, но идеята на изложбата е да разкаже за това какво е свършено до момента за този период, разказа инж. Димитър Георгиев.

Избрахме по-трудния път  да се превърнем в главната движеща сила и така да подпомогнем възстановяването на манастирския комплекс „Свети Димитър“. Извървяхме целия път по проектиране, съгласувателни процедури, избор на изпълнител, на материали, контрол, всичко необходимо, за да стигнем до финала успешно“, разказа инж. Георгиев.

Основите на храма са положени преди 800 години, по времето на цар Иван Асен II. В сегашният си вид, църквата е осветена на 18 януари 1838 година. От 1922 до 1964 г. храмът е бил отдаден на Руската православна църква, след което е бил затворен – отварян само на храмовия му празник. По инициатива и със средства, събрани от Сдружение „Св. Димитър“, през 2004-2007 г. е извършен основен ремонт на храма, иконите от иконостаса са подменени с нови, като старите са също изложени. Храмът отново е отворен за всекидневни богослужения на Димитровден, 26 октомври 2007 година. Църквата е трикорабна базилика с притвор и постройки в двора, което дава основание да се смята, че е била част от манастирски комплекс. В двора на храма има параклис, посветен на свв. мъченици Кирик и Юлита, клисарница, дом за свещеника и аязмо. До момента за възстановяването и реставрацията на храма, иконостаса, аязмото и прицърковната къща в двора, сдружението е вложило над 750 000 лева, голяма част от които са лични дарения, както и средства от различни благотворителни инициативи – концерти, търгове на произведения на изкуството и др. Към храма има малка галерия, в която се излагат икони, дело на студенти от АМТИИ“Проф. Асен Диамандиев“.

Поздравявам ви и ви благодаря! Тази изложба, вашата дейност в тези 20 години, както и това, че изложбата се открива точно днес на 18 април –  Международния ден за опазване на паметниците на културата, трябва да ни напомня, че опазването на културното наследство е обща кауза – не само на общини, министерство, институции, ведомства, а и на гражданите. Факт е, че обществениците винаги сте имали много важна роля в историята на Пловдив. Пожелавам ви и през следващите 20 години да продължавате да сте така активни и да полагате усилия и сърце в опазването на наследството“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Димитровците за пореден път показаха, че будните пловдивчани милеят за града, за историята и остават за бъдещето. Пожелавам ви поне още 40 години да работите по съхраняването на такива ценни експонати и богатства. Вашето дело ще остане вовеки“, подчерта кметът на Централен Георги Стаменов.

На всяко от таблата в изложбата има поставен QR код, който отвежда до сайт с подробна информация. Разширен и обогатен вариант на изложбата ще бъде експониран през месец май като външна експозиция в Цар Симеоновата градина.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

InchevBorislav
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...