Новини от Пловдив » България » Митов се отказа от Външно: Не искам да съм ябълката на раздора
България Важно Политика

Митов се отказа от Външно: Не искам да съм ябълката на раздора

„В тази ситуация за мен е ясно, че не бива да се превръщам в ябълка на раздора и фигура, която да разделя и обществото и да пречи на институциите да си вършат работата. Затова със сигурност оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър“. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред журналисти.

„Искам да благодаря на служебния премиер за доверието, на г-н Борисов, че подходи с разбиране към евентуална моя роля в МВнР. Приех не защото това е основна цел за мен, бил съм външен министър и не е в това въпросът. Въпросът е, че в тази ситауция държавата трябва да има ясен външнополитически курс, който да е проатлантически, пронатовски и проевропейски“, каза Митов.

„Искам да подчертая факта, че в тази ситуация при променена Конституция, в която се търсят междупартийни баланси в служебно правителство, в което има представители на всички значими партии, е ясно, че не е проблем политически оцветени хора да заемат министерски постове“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ. Даниел Митов заяви, че е разочарован от позицията, която са заели ПП-ДБ.

„Вместо да подкрепят нашата номинация, на г–н Главчев, те предпочетоха да влязат в логиката на президента Радев и да подкрепят неговата позиция. Мога да успокоя президента Радев – спокойно, г-н президент, ПП-ДБ продължават да бъдат с вас“, коментира Митов.

„Много е показателна позицията, която излезе от т.нар. българско дипломатическо дружество, това са комунистически креатури, в която организация участва и братът на г-н Стефан Димитров Георги, който съм уволнявал два пъти с удоволствие от външно министерство. Тази позиция е много показателна за това и какъв външен министър ще остане в момента в министерството“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Коментарът му идва след кратката среща между Румен Радев и Димитър Главчев на „Дондуков“ 2 по повод предложенията за промени в състава на Министерски съвет. Главчев пожела да направи две министерски смени – във външно министерство, за което предложи Даниел Митов и за земеделското министерство, което иска да бъде оглавено от Георги Тахов.

Това обаче срещна остра критика от страна на държавния глава, който заяви, че Главчев трябва да се придържа към обещанието служебното правителство да не бъде политическо. Радев добави, че не приема в него да има зам.-председатели на политически партии. За външния министър стана ясно от къде идва заръката. Кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебното правителство в дух на приемственост и доказан мениджърски подход. Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е през ден да сменяме министри?“, запита Румен Радев.

От своя страна тази сутрин служебният премиер заяви след срещата с президента, че докато Радев не издаде указ за рокадите, старите министри си изпълняват задълженията.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...