Новини от Пловдив » Свят » Сваленият стратегически бомбардировач обстрелвал Днепър и Кривой Рог, твърди Украйна (ВИДЕО)
Войната в Украйна Свят

Сваленият стратегически бомбардировач обстрелвал Днепър и Кривой Рог, твърди Украйна (ВИДЕО)

Снимка: X.com

Официалният представител на военновъздушните сили на украинските въоръжени сили Иля Евлаш каза пред Франс прес, че руският стратегически бомбардировач Ту-22М3, който се разби днес в Ставрополския край, е нанесъл удари по Днепър и Кривой Рог.

Украинските военни съобщиха, че самолетът е бил свален оттехните ВВС, но руското министерство на отбраната твърди, че това е инцидент, свързан с техническа неизправност, и той е станал при връщане на летището „след изпълнение на бойна задача“.

„Това е самолетът, който бомбардира Днепър и Кривой Рог. Ние отмъстихме за нашите речи и цивилни“, заяви Евлаш пред Франс прес.

По последни данни в резултат на атаката в Днепър в петък са убити 7 души, включително две деца. Още трима души бяха ранени при нападението в Кривой Рог.

Украинското Главно разузнавателно управление (ГУР) твърди, че бомбардировачът е бил свален „със същото средство, с което по-рано беше ударен“ руският самолет за далечно радиолокационно откриване А-50 над Краснодарския край. Според украинското разузнаване Ту-22М3 е бил свален на разстояние около 300 километра от Украйна (вероятно имало предвид фронтовата линия), успял е да долети до Ставрополския край и се е разбил там.

Теоретично това е възможно. Въоръжените сили на Украйна разполагат със система за противовъздушна отбрана, технически способна да стреля на разстояние до 300 км – съветската разработка С-200Д „Дубна“.

Ракетите Х-22, които руските Ту-22М3 изстрелват над Украйна, имат максимален обсег от 600 км и ниска точност, така че може да се предположи, че пилотът на бомбардировача се е опитал да лети възможно най-близо до целта.

Но това изчерпва аргументите в полза на украинската версия на ГУР. Има още аргументи против.

Времето за разгръщане на системата С-200 е 19 часа и това трябваше да стане близо до фронтовата линия. Дали е възможно да се разположи такава ценна система за противовъздушна отбрана в зона на ожесточени битки за почти ден, без врагът да я забележи, е голям въпрос.

А-50, за който говори украинското Главно разузнавателно управление, е паднал в Краснодарския край, на 230 км от фронтовата линия. В такъв случай все още можем да приемем, че е бил свален от ракета С-200 на максимална далечина (което само по себе си е много трудно и е възможно само при най-благоприятни условия за нападение). Но 400 км в случая с Ту-22М3 е твърде далеч.

Бойната глава на ракетата С-200 е осколочно-фугасна и много мощна. Ако самолет бъде поразен от множество осколки от тази ракета, това обикновено води до пълен отказ на системите за управление, след което е почти невъзможно да се върне и да прелети още 100-200 км.

На видеозаписи от мястото на инцидента се вижда, че Ту-22М3 пада в полето, десният му двигател гори. Пожарът на двигател е често срещано явление поради техническа неизправност. Може също да бъде причинено от ракета от преносима противовъздушна система или удар с птица, но това е малко вероятно, тъй като тези самолети летят на голяма височина.

В допълнение към тези предположения остава и версията за „приятелски огън“, както и възможността Украйна да използва нови системи за противовъздушна отбрана, които не са били представени по-рано. Трябва да се отбележи, че в петък за първи път по време на войната украинските въоръжени сили съобщиха за две свалени свръхзвукови ракети Х-22, изстреляни от Ту-22М3.

Още по темата:

Руски стратегически бомбардировач се разби край Ставропол

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

InchevBorislav
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...