Новини от Пловдив » Важно » Възпитаничката на МУ – Пловдив Михаела Попова е сред 600-те млади учени в света
Важно Градът Образование Общество Пловдив Посоки

Възпитаничката на МУ – Пловдив Михаела Попова е сред 600-те млади учени в света

Михаела Попова
  • Първенецът на Випуск 2024  на Фармацевтичния факултет жъне успехи в областта на медицинската биохимия, избира Германия да продължи обучението и научната си кариера
  • Михаела Попова представи България на 72-ата среща с Нобелови лауреати по физиология и медицина в Линдау (Германия) през 2023 година

Галина ГЕОРГИЕВА

Магистър – фармацевт Михаела Попова е първенец на Випуск 2024  на Фармацевтичния факултет в Медицински университет-Пловдив. Тя получи дипломата си на тържествена церемония на 17 април в зала „България“ на Международния панаир заедно с още 133-ма магистър-фармацевти. Успехът на Михаела от обучението е 5,92, а от държавните изпити – 6,00, а ректорът на Медицинския университет проф. д-р Ангел Учиков, дмн й връчи дипломата и Плакет на отличника. Тя произнесе слово и благодари от името на абсолвентите на академичното ръководство, на преподавателите и родителите за подкрепата, а на колегите си пожела винаги да си поставят високи цели и да не забравят, че всеки край е ново начало.

Проф. д-р Ангел Учиков и доц. Калин Иванов връчиха дипломата и Плакет на отличника на първенеца на Випуск 2024 Михаела Попова


Постоянство, упоритост, търпение – това е формулата на успеха, която следва Михаела Попова. Тя е от Велико Търново и завършва в родния си град Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ с профил „География и икономика“. Като ученичка в 11 клас се нарежда сред десетте най-добри в страната на олимпиадата по география, а през годините участва в състезания по математика и печели награди. След известни колебания в каква област да продължи образованието си, се насочва към фармацията. В семейството й няма медици и фармацевти, но приятелите й помагат да се ориентира към тази професия.

Михаела Попова

„Това е изключително  отговорна професия, пряко свързана със здравето на хората и е връзката между медицината и пациентите. Избрах Медицинския университет в Пловдив, защото  дава възможност за иновации и развитие, а отделно градът  ми харесва много повече от Варна и Плевен“, разказва пред ПловдивПрес Михаела Попова.

Възхитена е от преподавателите и лекторите – доценти и професори, в Медицинския университет. Щом студентите ги потърсят, веднага откликват и дават насоки.

Снимки: ПловдивПрес

За изпитите по време на 5-годишното си обучение Михаела е категорична, че не са леки, но с постоянство, много труд и правилно планиране, успехите се получават. „Да не отлагат всичко за последния момент, защото е невъзможно човек да се оправи с цялата материя, да не се отказват и да дават най-доброто от себе си“, съветва тя студентите във Фармацевтичния факултет.

Още от втори курс се занимава с научна дейност в областта на биохимията. „Благодаря на ръководителя на  Катедрата по медицинска биохимия  доц. д-р Анелия Биволарска, дб. Тя е един от най-вдъхновяващите преподаватели както в университета, така и в страната. Запали искрата у мен към този предмет и голяма част от успехите си дължа на нея. Заедно подготвихме различни статии, вече има няколко публикувани. Участвах в  над 15 конференции в страната и чужбина. Подготвихме три учебни помагала по биохимия – две на български и едно на английски език. Аз съдействах с изготвянето на схемите и диаграмите и създадохме една иновация – канал в YouTube с кратки лекции върху материала. Този канал сме вградили с QR кодове в помагалото. Целта е студентите като учат, да сканират този код, който отвежда към кратко видео и обяснява материала. Това е иновация в България, която до този момент не е правена“, обяснява Михаела Попова.

Тя е участвала в няколко проекта и всеки успех е стъпка напред в развитието й. Благодарение на постиженията си е избрана да представи България на 72-ата среща с Нобелови лауреати по физиология и медицина в Линдау (Германия) през юни  2023 г.  „Селекцията  беше на два етапа – първият на ниво България, откъдето бяхме избрани петима млади учени, а вторият – на ниво Германия и останахме  само двама. Аз бях единствената студентка от България, тъй като  срещата е за млади учени до 35 години – студенти, докторанти и постдокторанти“, разказва дипломантката.

В международното събитие, което се провежда от 1951 г., участват 40 носители на най-престижното отличие за наука и над 600 талантливи млади учени от цял свят. Всеки участник може да се включи в срещите само веднъж, но остава постоянен член на мрежата на възпитаниците на Линдау и посланик на научния диалог. Така възпитаничката на Медицинския университет в Пловдив се нарежда сред 600-те млади учени в света.

„Срещата продължи около седмица, организирани бяха лекции на Нобеловите лауреати, отворени дискусии, както и различни културни и социални събития. Успяхме да обменим опит и идеи с хора от целия свят. Нобеловите лауреати са величия в своята област, но по никакъв начин не го демонстрираха, а бяха приятелски настроени към останалите“, възхитена е Михаела.

Скоро заминава за Германия, където ще продължи обучението и научната си кариера. В момента проучва кой университет да избере за докторантурата си, която ще е в областта на биохимията.

Родителите й са горди с нейните постиженията и се радват на всички успехи, а тя е благодарна на семейството си за подкрепата.

Михаела е Студент на годината за Фармацевтичния факултет през 2021 и носител на голямата стипендия на Round Table 3 за същата година .Била е член на Управителен съвет към Асоциацията на студентите по фармация и член на Младежко научно дружество „Асклепий“.

В свободното си време Михаела излиза с приятели, чете книги и се интересува от световния футбол и тенис.

/ПловдивПрес

Още новини по темата

134 магистър-фармацевти се дипломираха. Ректорът на Медицинския университет награди отличниците

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

InchevBorislav
PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...